Diari La Veu del País Valencià
Comerç just als actes protocol·laris i contractació pública responsable: així aplicarà el Consell la responsabilitat social

Després de dos anys de tramitació, el Consell perfila els últims detalls de la Llei de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), una norma que prioritzarà els productes de comerç just i valencians en els actes protocol·laris de la Generalitat i aplicarà criteris de contractació pública responsable, entre d’altres qüestions. La secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, va presentar la llei el passat dilluns 26 de juny en un acte organitzat per la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) en què va detallar els principals punts del projecte.

“Quan vam accedir al govern, les empreses ens van mostrar la seua preocupació perquè la corrupció quedava associada a la marca de la Comunitat Valenciana quan eixien a l’exterior”, va explicar davant l’auditori empresarial, a qui va indicar que la llei valenciana d’RSC s’aplicarà tant a l’administració de la Generalitat (les conselleries), com al sector públic instrumental (empreses i fundacions públiques), a l’administració local valenciana i a les universitats públiques.

De fet, en virtut d’aquesta norma, els centres universitaris hauran d’incorporar la responsabilitat social als plans d’estudi de les carreres d’ADE i Dret, atés que, segons Pérez, “és bàsic que els estudiants tinguen en compte l’RSC perquè seran els empresaris o els treballadors del demà”. La Generalitat, per la seua banda, aplicarà la responsabilitat social a la gestió pública reduint o suprimint càrregues administratives en la prestació de serveis públics i permetent el teletreball, la flexibilitat horària i el voluntariat corporatiu en la seua plantilla.

Adjudicacions públiques basades no només en el preu

L’impacte de la llei d’RSC en les empreses vindrà determinat pels canvis en la contractació pública, que representa el 20% del PIB, segons la secretària autonòmica de Transparència. En aquest sentit, la nova norma determina que les administracions públiques valencianes reservaran contractes a centres especials d’ocupació, empreses d’inserció i entitats sense ànim de lucre. “Quan ho basem tot en el preu les empreses més grans són les úniques que es poden emportar els contractes públics; amb clàusules socials les empreses xicotetes poden ser més competitives”, va argumentar Pérez.

Per això, a l’hora d’adjudicar contractes, la Generalitat tindrà en compte factors més enllà del preu de les ofertes rebudes, com ara l’obligatorietat d’aplicar el conveni col·lectiu que establisca les condicions més beneficioses o l’aportació d’una declaració responsable on s’indique que l’empresa no realitza operacions financeres en paradisos fiscals. També seran criteris d’adjudicació l’ús d’un llenguatge no discriminatori o la inclusió, quan siga possible, de productes de comerç just.

A més, el govern valencià adequarà els preus de licitació perquè les empreses no hagen de reduir costos mitjançant baixades salarials. A parer de la número dos de la Conselleria de Transparència, “les baixades de preu radicals tenen conseqüències” i el Consell no vol ser “còmplice de l’empitjorament de les relacions laborals”. Cada any la Generalitat elaborarà un pla de responsabilitat social i una memòria on deixarà constància del compliment de la llei d’RSC, en especial en qüestions de protecció ambiental, inclusió social i drets laborals.

Registre d’entitats valencianes socialment responsables

Les empreses valencianes podran rebre el distintiu d’entitat valenciana socialment responsables si apliquen a la seua governança i a la seua estructura aspectes com ara l’ètica o la protecció dels drets humans, si realitzen projectes culturals, creen portals de transparència, financen càtedres universitàries o col·laboren amb el tercer sector.

“Moltes vegades les empreses realitzen RSC però no la tenen avaluada: el que ens falta és veure de quina manera podem establir que una empresa fa RSC”, va indicar Pérez. Per a aconseguir el reconeixement d’empresa responsable, les companyies hauran d’elaborar una memòria d’RSC i s’hauran de sotmetre a una auditoria social, que serà realitzada per un organisme extern. La responsable del registre d’entitats responsables serà la Conselleria d’Economia, segons va avançar la secretària autonòmica de Transparència.

Pertànyer a aquest registre atorgarà a les empreses valencianes beneficis en matèria de contractació pública i en la concessió d’ajudes públiques i subvencions, a més de beneficis fiscals. La norma, que es troba en període d’exposició pública després de l’aprovació de l’avantprojecte en el ple del Consell, també preveu crear un Consell Valencià de la Responsabilitat Social i un Observatori Valencià de Responsabilitat Social.

Comparteix

Icona de pantalla completa