Diari La Veu del País Valencià
Bétera ja fa olor a alfàbega i pólvora: comencen les festes

Bétera dóna el tret d’eixida per a la festa més aromàtica del País Valencià: la Festa de les Alfàbegues. A partir d’aquest cap de setmana, la localitat s’omplirà de passió i tradició amb un ample programa festiu. Alfàbegues, confeti i pólvora són els elements més importants de la celebració al costat de les Obreres i Majorals. La festa gran se celebrarà el 15 d’agost, dia de la Mare de Déu, amb la desfilada o ‘Rodà’ de les monumentals alfàbegues acompanyada de les Obreres i Majorals, les ‘voltetes’ i l’ofrena a la Verge. A la matinada tindrà lloc la ‘coetà’, una de les més importants del territori valencià.

Per a donar més solemnitat a la ‘Rodà’, els veïns dels carrers per on passarà la desfilada de les Alfàbegues el pròxim 15 d’agost, disposaran d’una banderola commemorativa de les festes per a penjar-la al balcó o a les finestres. L’objectiu és engalanar les façanes i rememorar el passat, quan els beterans i les beteranes pintaven de blanc les cases antigues i arreglaven els carrers davant de l’arribada del dia gran de les Alfàbegues, les Obreres i els Majorals. Una iniciativa de les regidories de Festes i Patrimoni.

Però aquest Ajuntament ha regalat 52 alfàbegues gegants a institucions com la Generalitat, les Corts, la Diputació, algunes conselleries i els consistoris del Camp de Túria, fet que segons l’alcaldessa, Cristina Alemany, “ha tingut una gran acollida per part dels receptors del nostre emblema festiu”.

Majorals i Obreres en la foto de grup amb l’alcaldessa, Cristina Alemany, i la regidora de Festes, Raquel Puig.

Divendres se celebrarà l’entrada de Murta des del Castell fins a l’Albereda i dissabte tindrà lloc la presentació i exaltació d’Obreres i Majorals 2017 amb l’actuació de la Banda Simfònica del Centre Artístic de Bétera, al costat de la formació de tribut ‘Eterno Mecano’, sota la direcció de Pere Vicente Alamà.

Enguany les protagonistes de les festes són Olga Coscollar i Marieta Guerrero (Obreres Fadrines); i Pilar Ros i Amparo Lull (Obreres Casades).

L’alcaldessa Cristina Alemany ha manifestat al Diari La Veu que aquestes festes “tenen un encant especial, amb tot el que rodeja l’alfàbega i el seu cultiu. També és molt important la ‘coetà’ i el coet de luxe que se manté en la corda, específic de Bétera . Tampoc hem d’oblidar la ‘coetà del gos’ que se celebra el dia de Sant Roc i tota la programació que hem preparat que és molt diversa”.

La ‘coetà’, un dels atractius més importants de la festa.

Per la seua part, la regidora de Festes i Tradicions, Raquel Puig, ha destacat que un dels objectius “és que la festa tinga la major difusió possible, ja que estem treballant molt perquè en un futur la festa siga declarada d’Interés Turístic Nacional”. Per a l’edil el dia més emotiu és el 15 d’agost i la matinada del 16 “on les alfàbegues, el confeti i l’olor de pólvora envairan la localitat”.

Un dels secrets millors guardats de la festa és l’altura de les alfàbegues, que es cuiden en un hort amb meticulositat i mim. El dia 15 se sabrà l’altura d’aquestes majestuoses plantes, el creixement de les quals depén molt de l’oratge.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa