Diari La Veu del País Valencià
Setze tortugues tornaran al mar després de ser ateses per la Fundació Oceanogràfic

L’any passat uns joves van descobrir a la platja de les Palmeretes de Sueca (la Ribera Baixa) un exemplar de tortuga careta. Aquesta tortuga va pondre 88 ous abans de tornar a entrar a l’aigua. D’aquests, alguns dels que van descloure van ser soltats amb l’esperança que tornaren amb la seua mare i, més endavant, a la mateixa platja. Però d’altres van ser traslladats a l’Oceanogràfic de València. Des d’aleshores, setze tortugues han estat a l’Arca del Mar de l’Oceanogràfic de València, ateses pels biòlegs, veterinaris i cuidadors del centre, que les han preparat per a realitzar el seu viatge de tornada al mar.

Aquesta acció s’emmarca dins del programa de conservació de la Fundació Oceanogràfic “Head Starting”. Un programa que, tal com explica José Luis Crespo, responsable de l’Arca del Mar, té la finalitat d'”aconseguir que els nounats arriben a la mida, pes i habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a augmentar les possibilitats de supervivència en mar obert, i evitar a més gran part dels predadors”. Les tortugues, que van nàixer amb 18 grams de pes i 4 centímetres de longitud, ara pesen 1,5 grams i mesuren 18 centímetres.

Els setze exemplars s’alliberaran aquest setembre a Torrevella (el Baix Segura) i Sueca i alguns seran seguits amb un dispositiu satèl·lit, que permetrà als científics conéixer la ruta d’aquests animals. Un equip format per tècnics de la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Conselleria de Medi Ambient i la Fundació Oceanogràfic seguiran les tortugues durant un mínim de tres mesos. El dispositiu s’alimentarà amb energia solar i estarà a la closca de la tortuga. Les dades recollides serviran per a millorar la recuperació, protecció i conservació de l’espècie.

València, referent per a les tortugues i dofins

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències té des de fa 10 anys una de les instal·lacions més grans del Mediterrani dissenyada per a l’acollida i recuperació de tortugues marines i dofins. L’Arca del Mar col·labora habitualment amb la Conselleria de Medi Ambient i amb diferents institucions públiques i empreses privades per tal d’ajudar amb els processos de rehabilitació d’espècies marines amenaçades, que periòdicament apareixen ferides o malaltes al litoral valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa