Diari La Veu del País Valencià
Puig confia que l’Estat tindrà mecanismes suficients per a impedir el referèndum català

El president de la Generalitat, Ximo Puig, pensa que la diversitat d’Espanya és “inqüestionable”, però al mateix temps rebutja que en la qüestió territorial es debata sobre “nominalismes” i apel·la a a presentar una alternativa a l’independentisme.

“Més enllà dels debats nominalistes, hi ha uns sentiments que no són iguals en tots els llocs d’Espanya. La diversitat d’Espanya és inqüestionable”, ha afirmat Puig en una entrevista amb Europa Press, on ha assenyalat que existeixen “sentiments nacionals diversos” i que la mateixa Constitució parla de “nacionalitats i regions”.

Puig ha respost així quan se li ha preguntat si està d’acord amb la decisió que va prendre el PSOE en el seu 39é Congrés de defensar una reforma de la Constitució Espanyola per a incorporar el reconeixement de la plurinacionalitat d’Espanya. Al seu judici, és un assumpte que “cal abordar des de la racionalitat”, però sabent que es parla de “sentiments”.

Andalusia, nacionalitat històrica

Sobre la possibilitat que algunes federacions socialistes, com l’andalusa, es resistisquen a acceptar el concepte de la plurinacionalitat, Puig ha dit que l’Estatut d’Autonomia d’Andalusia descriu aquest territori com a una “nacionalitat històrica”, però en tot cas ha insistit a rebutjar el “debat nominalista” com a solució a la qüestió territorial.

“Entenc perfectament que hi haja mirades diferents sobre Espanya”, ha manifestat, abans d’expressar el seu convenciment que els diferents enfocaments “poden confluir” i que “la diversitat és riquesa”.

En qualsevol cas, el president del govern valencià considera que “el gran objectiu” a Espanya és “viure junts i viure còmodament junts”, acceptant, per exemple, que hi ha diverses llengües oficials que s’han de “protegir i desenvolupar”.

Respecte a la situació a Catalunya i el referèndum d’independència anunciat per a l’1 d’octubre, ha dit que no sap si finalment es durà a terme, però que suposa que el Govern central “tindrà els mecanismes suficients per a poder garantir que no hi haja eixe referèndum”.

Alternativa a l’independentisme

Puig ha advocat per traure el debat de la “confrontació radical”, encara que admet que “l’enverinament” de les diferents posicions fa que siga complicat. “Però és evident que cal cercar l’única via de solució, que és el diàleg, i per a açò cal fer propostes que sumen més”, ha manifestat.

En la seua opinió, és necessari oferir “una alternativa diferent a l’independentisme”, i una alternativa “no és que es quede tot com està, perquè això no reuneix suficients suports a Catalunya”.

En aquest sentit, ha afirmat que l’Estat de les Autonomies ha sigut “una història d’èxit”, però que ara toca “reconstruir l’arquitectura institucional i un sistema d’afectes que permeta encarar altres 40 anys” de democràcia.

El president de la Generalitat Valenciana sosté que actualment existeixen “uns handicaps molt grans que cal corregir” perquè, si no, “es genera la profunda desigualtat que existeix” i ha apuntat que, en el cas de la Comunitat Valenciana, els seus ciutadans pateixen la “falta d’equitat en el finançament” autonòmic. Puig ha recordat que el de Catalunya “no és l’únic problema territorial” que existeix a l’Estat espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa