Diari La Veu del País Valencià
Més de 40 investigadors participen en les excavacions de la cova de Bolomor

Una nova campanya d’excavacions arqueològiques s’ha iniciat a la cova de Bolomor a Tavernes de la Valldigna, on participen més de 40 investigadors. Els treballs al jaciment es desenvolupen de forma sistemàtica des del 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb el permís de la Conselleria de Cultura.

En aquesta cavitat s’han trobat abundants restes lítiques i òssies, així com fòssils d’homínids. La cova és especialment important a causa de la troballa de les restes associades a poblament humà més antics del País Valencià, datats entre 350.000 i 90.000 anys a.C., que corresponen al Paleolític Inferior, així com les primeres evidències de foc controlat de la península Ibèrica, al voltant de 150.000 anys a. C

Entre els objectius de la campanya està l’excavació d’un dels nivells més significatius de la seqüència estratigràfica del jaciment: el nivell XIII. Aquest nivell, amb una datació de més de 200.000 anys a.C., s’excava en extensió des de fa quatre anys.

L’objectiu d’enguany serà continuar amb els treballs d’excavació en extensió en l’àrea situada més al nord del jaciment, on en la passada campanya es va recuperar un bifaç en calcària, que constitueix una de les peces més significatives entre les recuperades fins al moment en el jaciment.

A més, aquest nivell ha proporcionat, en anteriors campanyes, una canina superior d’individu adult masculí i dues estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys a.C., les quals es troben entre les més antigues d’Europa. També es continuarà amb els treballs d’excavació dels nivells més recents del jaciment, els quals van proporcionar l’any passat quatre restes cranials humanes amb dates 130.000 anys a.C..

Visites al jaciment

Les visites al jaciment es realitzaran el dissabte 2 de setembre en horari de 10.00 a 14.00 hores i en grups de fins a 50 persones.

Enguany, com a novetat, es faran tallers didàctics a la platja de Tavernes la vesprada del divendres 1 de setembre. Serà a partir de les 19.00 hores a l’avinguda de la Marina, enfront de l’oficina de turisme.

Per a poder fer la visita, que serà gratuïta, cal inscriure’s abans al poliesportiu municipal o al telèfon 96 282 28 16.

La jornada de portes obertes està organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, l’Associació Cultural Bolomor i el Servei de Recerca Prehistòrica de la Diputació de València. També hi col·laboren el Centre Excursionista de Tavernes, Protecció Civil i la Policia Local.

Comparteix

Icona de pantalla completa