Diari La Veu del País Valencià
Jornades de nou hores sense pausa i bombes simulades: el dia a dia dels vigilants de l’Altet i Manises

Els vigilants de seguretat dels aeroports de l’Altet i Manises van decidir aquest dilluns en assemblea seure amb Prosegur, l’empresa concessionària del servici, per a negociar una millora de les condicions laborals de la plantilla. En les reunions, que se celebraran el 7 de setembre a València i el 8 a Alacant-Elx, s’intentarà arribar a un acord provisional mentre s’espera que el govern espanyol convoque una mesa de diàleg social a Madrid per a unificar les condicions dels encarregats de garantir la seguretat a les instal·lacions de la xarxa d’Aena.

Entre les reivindicacions dels treballadors, destaca la recuperació del plus salarial d’aeroport, de 200 euros mensuals, a més del cobrament del plus de radioscòpia aeroportuària per als treballadors dels escàners. Aquesta part del salari, recollida pel conveni col·lectiu estatal del sector, és de 183 euros mensuals, però els sindicats denuncien que la quantia s’està fraccionant entre els treballadors de cada filtre de seguretat.

El salari d’un vigilant de seguretat als dos principals aeroports valencians és de 907 euros bruts mensuals, que amb la suma dels plusos de transport i vestuari pot arribar als 1.100 euros mensuals. Una altra reclamació dels empleats és que l’empresa assumisca el cost de l’aparcament, de vora 70 euros al mes, i que amplie el personal dels filtres. A hores d’ara a l’aeroport d’Alacant-Elx hi ha entre 5 i 6 empleats per filtre, mentre que al de València hi sol haver quatre. A més, a Manises demanen taquilles al costat dels filtres per a poder guardar botelles d’aigua, atés que la manca de personal impedeix fer relleus.

Els sindicats no descarten la vaga

El problema de fons, segons explica a Diari La Veu Saturnino Martínez, responsable del sector de seguretat i neteja de FeSMC-UGT-PV, és que les licitacions del servici de seguretat realitzades per Aena són cada vegada més barates i “causen que es deixen de complir les condicions laborals”. En aquest clima de conflictivitat, amb torns de treball que poden arribar a les 9 hores sense pauses, segons el responsable sindical, qualsevol acord amb Prosegur haurà de ser aprovat en assemblea.

Ara bé, Martínez adverteix que si la concessionària utilitza la negociació com una excusa per a ajornar canvis de condicions laborals, els sindicats podrien convocar “vagues contundents”. A més, segons lamenta, els empleats de seguretat treballen “sota pressió” per les auditories internes del gestor aeroportuari. “Aena envia equips vestits de paisà amb bombes simulades camuflades i si els vigilants no les detecten, els suspenen dos mesos de treball i sou”, apunta. A l’aeroport de Manises s’han produït dues sancions en els últims dos mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa