Diari La Veu del País Valencià
Agullent rememora quatre segles de tradició amb les festes del Miracle i la Nit de les Fogueretes

Agullent comença oficialment les Festes del Miracle aquest divendres 1 de setembre. La celebració inclou actes amb un gran valor etnològic, històric i cultural com la Nit de les Fogueretes. Amb més de 400 anys de tradició ininterrompuda, la Nit de les Fogueretes és una de les romeries nocturnes més antigues de les terres valencianes. Cada primer divendres de setembre a la nit, veïns i visitants pugen cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb fanalets i falles (torxes fetes d’esportins) per a rememorar el milacre de la pesta. Tots plegats, després de cantar els goigs, esperen en filera per a untar-se amb l’oli miraculós de la llàntia de Sant Vicent Ferrer, qui el 1600 deslliurà els veïns del poble de la pesta bubònica que amenaçava la localitat.

Més enllà de creences religioses, la coneguda com a Nit de les Fogueres d’Agullent ha esdevingut amb el pas dels segles un excel·lent testimoni del patrimoni festiu de les terres de l’interior. Un referent del costumari valencià que apropa fins al camí del calvari persones de totes les condicions. Amb aquest singular acte, que ompli de llumenetes el recorregut des de la plaça Major fins a l’ermita, comencen les Festes del Miracle d’Agullent.

Del programa d’actes d’aquestes festes, a més de processons, cercaviles, orquestres i activitats infantils, cal destacar un altre punt neuràlgic: la dansada popular, que tindrà lloc el dissabte 2 de setembre a partir de les 23:30 hores, quan la plaça Major s’ompli de públic per a contemplar als balladors i balladores que dansen al ritme dels instruments de l’Agrupació Musical d’Agullent.

Cada primer divendres de setembre, veïns i visitants pugen amb fanalets cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer. / LUIS BOTELLA

Reincorporació de les falles

La pujada a l’ermita s’havia fet tradicionalment amb fanalets i amb falles, si bé és des de fa un parell d’anys que s’han reincorporat les falles a la romeria, després de més d’una dècada d’absència. Les falles són trossos d’esportins de premsar les olives que es cusen amb agulles de sac i, tot aprofitant l’oli que els resta impregnat, s’encenen amb foc la Nit de les Foguereres, quan es fan rodar per a dibuixar cercles de llum en l’aire. La desaparició dels esportins d’espart de les almàsseres, que abans s’utilitzaven per a premsar les olives, va generar que a poc a poc les falles desaparegueren de la romeria.

La Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Agullent va encetar fa tres anys la recerca d’esportins d’espart per tal de poder recuperar la tradició de les falles. Una vegada aconseguits, es van començar a realitzar tallers amb la col·laboració dels Festers del Crist perquè les noves generacions aprengueren a confeccionar les falles. De fet, aquest dijous 31 d’agost té lloc el darrer taller de l’estiu.

El resultat és que la Nit de les Fogueretes torne a tindre falles en el seu recorregut. Això sí, les falles només poden fer el recorregut fins a la font Jordana, ja que no poden pujar fins a l’ermita per a evitar incendis a la zona arbrada.

Comparteix

Icona de pantalla completa