Diari La Veu del País Valencià
Els actors donen suport unànime al primer conveni valencià de teatre

Els socis del col·lectiu d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) han donat de forma unànime el vistiplau a les negociacions que la junta directiva està duent a terme des de fa mesos amb l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (Avetid) per a aconseguir el Conveni Valencià de Teatre. En cas que les parts arriben finalment a una entesa, el sector disposarà del primer marc que regularà el teatre i establirà les condicions per a un treball digne, estable i de qualitat, segons va explicar fa unes setmanes a Diari la Veu, el president del sindicat (AAPV), Ximo Solano.

El suport a la direcció va rebre el vot afirmatiu de la totalitat –sols hi va haver una abstenció– de la cinquantena d’assistents a l’assemblea a què l’AAPV havia convocat els seus socis. “Està clar que el que tenim sobre la taula és un acord de mínims. A alguns companys els sembla molt bé davant les nefastes condicions en què treballem la majoria dels actors i que aquest conveni millora clarament, però hi ha d’altres que el consideren insuficient, ja que alguns d’ells sí que poden negociar el seu caixet i condicions”, explica Nelo Gómez, actor de Teatre de l’Abast i soci d’AAPV, qui confia que el conveni siga una realitat aquesta mateixa temporada.

“Estic convençut que la firma es farà molt prompte, ens queden poques reunions per a tancar l’acord de forma definitiva, ja que ara per ara l’entesa dels punts està entre el 80 i el 90%”, indica el president de l’AAPV, Ximo Solano, qui reconeix que han sigut mesos de negociacions “duríssimes”. “Eixirà avant perquè ambdues parts estem convençudes que és el moment; si no ho fem ara, després de 30 anys de precarització de la professió, haurem perdut una oportunitat única”, expressa Solano.

Ximo Solano: “Si no arribem a un acord ara, després de 30 anys de precarització de la professió, haurem perdut una oportunitat única”

Des de l’Avetid, Toni Benavent certifica la bona marxa del procés negociador. “No és la primera que vegada que ho hem intentat, però crec sincerament que en aquesta ocasió ho aconseguirem perquè ambdues parts estem exercint la responsabilitat que ens correspon per a construir el sector fort i potent que volem i necessitem”, expressa Benavent.

Això no obstant, reconeix que han sorgit dificultats per a aconseguir “un punt d’equilibri” perquè grans i xicotets puguen complir amb allò que se signe finalment. “Pensem que moltes de les companyies i empreses estan dirigides per actors i que, per tant, comprenen i entenen ambdues situacions”, subratlla el productor de l’Alcúdia. “Hem de demostrar a l’administració que com a sector hem madurat i que hem aconseguit un marc que ens permetrà créixer, guanyar i tindre un salari just i digne”, indica el cofundador d’Albena, qui també confia a presentar molt prompte el preacord perquè puga començar a aplicar-se abans que finalitze l’any. “Desitge que siga així per a demostrar que en aquesta ocasió actors i empresaris recorrem el camí de la mà”, rebla.

Toni Benavent: “”Hem de demostrar a l’administració que com a sector hem madurat i que hem aconseguit un marc que ens permetrà créixer, guanyar i tindre un salari just i digne”

El màxim representant dels actors valencians també reclama el suport de les institucions perquè el sector tinga un marc legal que permeta passar de l'”amateurisme” a la professionalització. “Evidentment, aquest no està sent un procés tutelat, però som conscients que l’administració està seguint molt de prop tot el procés”, indica Solano, qui confia que a partir de l’1 de gener de 2018 el sector puga gaudir del primer acord d’aquestes característiques.

En aquest sentit, el director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, ho té molt clar, segons va respondre fa unes setmanes a aquest diari. “Ens hi sumarem. Des de l’IVC hem estat fent força des del primer moment perquè aquest marc de regulació en el sector eixira endavant”, va dir. I és que a l’IVC qualifiquen el tràmit d’històric i necessari perquè la normativa de referència afectarà el teatre públic i el privat, el teatre de carrer, el teatre en sala i el teatre per a televisió.

El 58% dels actors, a l’atur

El conveni ha de regular els bolos, les temporades, els assajos, les dietes, la categoria actoral i el rang de companyia. Cal apuntar que el passat mes de març, com va informar Diari La Veu, entre els actors i l’administració valenciana, a través de l’Institut Valencià de Cultura, ja es van apropar postures aprofitant que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports acabava de nomenar Roberto Garcia com a responsable del sector amb el càrrec de director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC.

La firma del conveni pretén millorar la situació d’un sector en què el 58% dels artistes valencians no aconsegueixen ocupació en la seua professió, segons l’últim ‘Informe sociolaboral sobre el col·lectiu d’actors i ballarins a l’estat espanyol’, un treball sociològic de més de 400 pàgines que la Fundació AISGE va desenvolupar en 2016. Aquest índex supera en deu punts la taxa d’atur registrada en el còmput estatal. La situació és molt dispar per sectors i adquireix tints molt negres en el cas dels artistes de l’audiovisual, entre els quals la desocupació s’eleva al 75%. La desocupació professional és del 56% entre els actors de teatre, però es redueix molt en el cas dels ballarins (29%) i els dobladors (27%).

Comparteix

Icona de pantalla completa