Diari La Veu del País Valencià
Puig protagonitza la ‘missió impossible’ de portar el problema valencià a un Rajoy capficat amb Catalunya

Ara fa 22 mesos, Ximo Puig va anar a la Moncloa amb la reforma del finançament i l’increment de les inversions de l’Estat en la seua carpeta de reivindicacions. Mariano Rajoy el va escoltar molt amablement, però, quasi dos anys després –amb un parell d’Eleccions Generals pel mig i la pèrdua de la majoria absoluta del PP–, no s’ha produït cap variació ostensible.

Rajoy va convocar Puig just una setmana abans de la consulta del 9 de novembre de 2015, quan quasi dos milions de catalans van declarar la seua voluntat d’independitzar-se d’Espanya. L’interés dels mitjans de comunicació de Madrid no es va centrar en els problemes financers i d’infraestructures dels valencians i no es van assabentar que existia un “problema valencià”.

Els capricis del calendari han fet que la nova cita entre presidents esdevinga només cinc dies abans de la Diada de l’11 de Setembre i amb la caldera catalana bollint a tot gas. Ximo Puig torna hui a la Moncloa per a plantejar els dèficits endèmics a un Rajoy que dissabte passat ja va deixar clar que no pensa prendre cap decisió al voltant del sistema de finançament sense l’acord previ del PP i el PSOE, un consens del bipartit que inclou el de les comunitats autònomes governades per tots dos partits.

Puig viatja a Madrid l’endemà que el Parlament de Catalunya haja aprovat la llei del referèndum de l’1 d’octubre i de la signatura de la convocatòria pel president Puigdemonnt. Ximo Puig no ha ocultat l’interés que els esdeveniments catalans li susciten, tant des del punt de vista cultural com econòmic, demostrat de manera fefaent amb la cimera amb Carles Puigdemont celebrada al Palau de la Generalitat, amb una comitiva catalana de més de cent càrrecs públics i representants empresarials.

Si la visita de Puig a Rajoy desperta algun interés a Madrid, serà per a interrogar-lo al voltant del que ha de succeir a Catalunya i, en concret, de l’actitud que s’ha de prendre amb el que allà s’anomena “desafiament independentista”.

El president de la Generalitat s’hi desplaça, però, decidit que “els valencians tinguen les mateixes oportunitats que la resta d’espanyols i que, d’una vegada per sempre, s’arribe a un sistema de finançament just”, també “per al conjunt de les comunitats autònomes”.

Puig es va avançar ahir al fet previsible que la seua reunió amb Rajoy s’acabe esvaint enmig de l’allau informatiu suscitat per Catalunya. “El problema territorial a Espanya no és simplement la qüestió catalana, ja que hi ha altres qüestions importants. No dic que la qüestió catalana, en aquests moments, no siga fonamental, però és evident que cal resoldre la qüestió territorial a Espanya tenint en compte dos elements fonamentals: la igualtat entre els ciutadans i la singularitat entre els territoris”, va assegurar

En qualsevol cas, la reunió amb Rajoy s’ha avançat a les 10 del matí perquè el president espanyol ha quedat també per a veure’s amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Una cita d’urgència per a aturar el referèndum. Pot ocórrer, doncs, que siga als passadissos de la Moncloa on Puig i Sánchez es troben per primera vegada després del Congrés Nacional del PSPV de finals de juliol a Elx.

Comparteix

Icona de pantalla completa