Diari La Veu del País Valencià
Cinc autobusos de valencians viatgen a Barcelona per a participar en la Diada

La Diada de Catalunya comptarà, enguany, de nou, amb una representació del País Valencià. Centenars de valencians –que des de primera hora d’aquest matí viatgen a Barcelona a bord de cinc autobusos llogats per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) així com en vehicles particulars– participaran en la mobilització entre els més de 450.000 inscrits en aquest acte, enguany especialment simbòlic davant la convocatòria del referèndum sobre la independència de l’1 d’octubre.

Representants d’Acció Cultural –que juntament amb Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear (OCB) formem la Federació Llull que treballa per la llengua i la cultura– han participat aquest matí en l’ofrena floral conjunta al monument a Rafael Casanova, a Barcelona, juntament amb la resta d’institucions, sindicats i partits catalans. A més, ACPV ha posat a disposició dels socis i simpatitzants un servei d’autobusos per a anar i tornar aquest dilluns 11 de setembre a Barcelona des de València i Castelló.

El portaveu i secretari d’ACPV Toni Gisbert també ha participat en l’ofrena floral celebrada aquest matí. En declaracions a Diari La Veu sobre la convocatòria del referèndum de l’1-O ha indicat: “Nosaltres sempre hem optat pel diàleg i creiem que el govern espanyol està en una deriva autoritària molt perillosa”. En aquest sentit, ha apuntat que, quan més de prop del 50% de l’electorat està per la independència i un 80% de la població catalana estan demanant un referèndum, “el fet de no buscar una solució deixa en molt mal lloc l’executiu espanyol”. “La població catalana no entén aquesta deriva” pel que fa al fet d’enviar policia a una imprenta i a un diari, la qual cosa, ha dit, “allunya l’estat de les democràcies consolidades”, ha apuntat Gisbert.

ACPV “Si el referèndum es resol positivament, serà també molt positiu per als valencians, sobretot quan parlem d’autogovern i de finançament just”

Per a Gisbert, aquesta deriva “autoritària” és perjudicial per als valencians, atés que, segons ha dit, “volem negociar i canviar el sistema de finançament i volem parlar de més autogovern”. “Negar el diàleg i el dret del vot a una societat, quan la majoria ho està demanant, suposa una deriva autoritària molt perilllosa”, ha denunciat el portaveu d’ACPV. Per aquesta raó, ACPV confia que, en les pròximes setmanes, l’executiu estatal s’òbriga al diàleg i permeta el referèndum.”Si açò es resol positivament, serà també molt positiu per a nosaltres, els valencians, sobretot quan parlem d’autogovern i de finançament just”, ha considerat.

450.000 inscrits

La mobilització de la Diada al Passeig de Gràcia –cantonada amb el carrer Aragó, on hi haurà la fila zero– i a la Plaça Catalunya ja té tots els trams plens a poques hores de l’inici de la manifestació, segons la pàgina web de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha explicat aquest matí a RAC1 que la xifra d’inscrits ja era de 450.000 i que encara està augmentant.

Els assistents arribaran a Barcelona en uns 1.800 autobusos destinats per a l’ocasió. La mobilització consistirà en una enorme creu formada per 48 trams on hi haurà totes les comarques representades i dos epicentres: la cruïlla entre el Passeig de Gràcia, el carrer d’Aragó i Plaça de Catalunya s’estendrà fins al carrer de Casanova, pel Sud; els Jardinets de Gràcia, per l’oest; el Passeig de Sant Joan, pel nord, i la Plaça de Catalunya, per l’est.

Divendres passat, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, va explicar que les entitats sobiranistes es mostraven optimistes després de l’aprovació de la Llei del referèndum. Aquest diumenge, els preparatius ja estaven en marxa i una trentena d’operaris muntaven l’escenari principal i la pantalla gegant que permetrà emetre imatges durant els parlaments, així com grans altaveus i les estructures per a acollir els fotògrafs i càmeres de televisió.

Comparteix

Icona de pantalla completa