Diari La Veu del País Valencià
La Ciutat de la Justícia de València, tancada ‘sine die’ a causa d’un incendi que ha afectat quatre jutjats

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha suspés ‘sine die’ l’activitat a tots els òrgans judicials ubicats a la Ciutat de la Justícia de València a causa d’un incendi declarat, ahir diumenge i del que, de moment, es desconeixen les causes. El foc ha afectat quatre jutjats de primera instància, situats a la segona planta. Segons ha informat el TSJ valencià, tan sols estaran oberts els jutjats de guàrdia i incidències mentre es procedeix a les tasques de neteja i ventilació de tot l’edifici.

Així, totes les actuacions, vistes, declaracions i altres actes judicials queden suspesos fins a nova comunicació. També s’ha acordat la inhabilitat dels terminis processals des de les 00.00 del diumenge fins que es normalitze la situació, segons ha informat el tribunal valencià. No obstant açò, els Jutjats de Guàrdia de detinguts, incidències i Violència sobre la Dona seguiran estant operatius. L’activitat judicial en Ciutat de la Justícia es reprendrà progressivament en funció del que aconsellen els diferents informes tècnics, han apuntat les mateixes fonts.

Així ho ha donat a conèixer aquest dilluns la presidenta del TSJ, Pilar de la Oliva, en declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i amb el degà dels jutges de València, Pedro Viguer, per a analitzar les conseqüències de l’incendi i les mesures que es van a adoptar. Després de la trobada, la presidenta del tribunal valencià ha demanat disculpes als ciutadans que avui havien de comparèixer en la Ciutat de la Justícia per a judici o altres assumptes i s’han hagut de tornar a casa.

Per la seua banda, advocats, procuradors, graduats socials, l’Advocacia de la Generalitat i la de l’Estat han començat a mostrar la seua col·laboració per a reconstruir els expedients cremats en els jutjats de Primera Instància 1, 2, 3 i 4, afectats pel foc. El foc es va originar per causes que s’investiguen al jutjat número 3. Bona part del material calcinat conté plàstics que podrien haver emès elements tòxics. L’incendi es va declarar sobre les 12 hores en la segona planta de la Ciutat de la Justícia, concretament en el Jutjat de Primera Instància número 3. Es va estendre i va provocar danys en els jutjats 1, 2 i 4. Els bombers van sufocar el foc i aquest matí han hagut de tornar a l’edifici judicial per a refrescar punts calents. Per la seua banda, la Policia Científica roman en el lloc per a determinar les causes de l’incident.

“El més ràpidament possible es restablirà el servei”, ha dit la presidenta del TSJ, però no ha pogut concretar encara cap data exacta. De moment, aquest dilluns la Ciutat de la Justícia està tancada per motius de seguretat, i depenent dels informes dels tècnics, es determinarà el que es fa en els dies successius, ha dit. Referent a açò, ha agregat que desconeixen si la planta tercera o primera també s’han vist afectades per l’incendi. “El dany és important. Els gasos que es desprenen caldrà avaluar com són”, ha indicat.

De la Oliva ha agraït una telefonada del ministre de Justícia oferint la seua col·laboració. Preguntada per les denúncies de sindicats sobre la falta de seguretat i simulacres en l’edifici judicial, que és un tema al què conselleria “posarà remei”. “Hem d’aprendre si han fallat els sistemes de seguretat. Hem d’aportar les mesures necessàries perquè no torne a succeir”, ha manifestat.

Sobre aquest tema, Pedro Viguer ha indicat que “semblava ser que hi havia hagut un defectuós funcionament del sistema d’alarmes i açò caldrà estudiar-ho i correspon a la conselleria”. Interpel·lat per si sap si s’ha realitzat últimament algun simulacre d’evacuació d’incendis, ha dit: “Simulacres s’han fet algun, però fa molt de temps. Però no és una qüestió que em corresponga a mi”, ha insistit.

Des de Justícia s’ha contractat una empresa per a la neteja i reconstrucció dels jutjats, i els òrgans judicials afectats per l’incendi es van a intentar resituar en una dependència diàfana de la segona planta de l’edifici “esperem que en el menor temps possible”. Encara així, aquests jutjats patiran “un parèntesi per a la seua labor diària”, ha dit.

A través d’un comunicat, la consellera Gabriela Bravo havia recomanat el tancament assegurant que “no ens arriscarem a tenir un altre problema, aquest vegada de salut, si milers de persones que fan servir aquestes instal·lacions estan huit hores en un ambient on poden haver elements tòxics”. Bravo, que ha visitat el lloc del sinistre, ha anunciat la creació d’una investigació interna i reservada sobre el treball de l’empresa contractada per la Generalitat Valenciana per a prestar el servei de manteniment dels sistemes de seguretat de la Ciutat de la Justícia . Segons la conselleria, aquesta investigació aclarirà les circumstàncies que van provocar l’accident.

Bavo ha assegurat que serà “una prioritat absoluta” la tasca de neteja i reconstrucció tan aviat com es duga a terme la valoració dels danys. “Anem a declarar la situació d’emergència per a poder actuar directament i amb la major rapidesa possible per a dur a terme les tasques de reparació dels jutjats afectats i tornar a la normalitat com més prompte millor”, ha dit. En aquest sentit, i fins que se sàpiga el contingut de l’informe dels Bombers de València sobre les causes del sinistre, la consellera ha assegurat que la Generalitat i el TSJ treballen “en total coordinació” perquè els jutjats afectats pel foc recuperen la normalitat al més ràpidament possible.

Comparteix

Icona de pantalla completa