Puigdemont, Junqueras, Colau i Forcadell envien una carta a Rajoy i Felip VI per a demanar diàleg sobre el referèndum

En la missiva denuncien que l’Estat ha posat en marxa una "ofensiva sense precedents"
15 setembre 2017 01:00h

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han enviat una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al rei Felip VI per a demanar-los diàleg sobre el referèndum. "Una crida al diàleg per a abordar de quina manera ens podem posar d’acord perquè els catalans celebrem el referèndum. Un diàleg obert i sense condicions", defensen.

Les principals autoritats de Catalunya també denuncien que l'Estat ha posat en marxa una "ofensiva de repressió sense precedents" i citen com a exemples la limitació del dret a la llibertat d'expressió, l'impediment d'actes públics, l'amenaça als mitjans de comunicació o, fins i tot, la detenció del 75% dels alcaldes catalans per mostrar-se disposats a participar a l’1-O.

Segons recullen alguns mitjans, des de Moncloa, el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha respost negativament a la petició de diàleg de les autoritats catalanes contestant que "el referèndum és il·legal". 

Els quatre signants de la carta reclamen "un diàleg polític, des de la legitimitat que cada un representa, per a fer possible el que en democràcia mai no és un problema ni encara menys un delicte: escoltar la veu de la ciutadania" i expliquen que també fan extensiva la missiva al rei Felip VI perquè "entenga que no dialogar és incompatible amb la resolució dels problemes".

Segons Puigdemont, Junqueras, Colau i Forcadell, entre Catalunya i l'Estat existeix un "evident conflicte polític que ve de lluny" i recorden que han intentat resoldre'l amb el "màxim acord". "Però la resposta sempre ha estat una negativa o, pitjor encara, una reacció regressiva insostenible", afegeixen. El president i el vicepresident de la Generalitat, la presidenta del Parlament i l'alcaldessa de Barcelona també fan constar que s'ha proposat un pacte fiscal en la línia del País Basc i que s'ha proposat la celebració d'una consulta de caràcter no vinculant però que "el 'no' ha estat l'única resposta".

D'altra banda, la missiva també trasllada al president espanyol i al rei que es va constituir el Pacte Nacional del Referèndum –"que aspirava a un diàleg i que tampoc va ser possible"– els responsables del qual han acabat investigats per la Justícia "com si es tractés d'una activitat il·lícita". A més, han assenyalat que el Codi Penal "confirma que convocar un referèndum, encara que sigui sense acord, no és mai un delicte". 

Els quatre dirigents també manifesten que compten amb el suport "inqüestionable" de la societat catalana a un referèndum i, a més, es remeten a les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya i a les manifestacions durant la Diada els darrers anys, que, remarquen, han estat "sempre pacífiques i convivencials" i "elogiades per la premsa internacional com un exemple de civisme".

next