Diari La Veu del País Valencià
Puig demana seny per a reconduir la situació a Catalunya

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha dit estar “preocupat” pels esdeveniments que s’estan vivint aquest dimecres a Catalunya, amb les detencions practicades en relació amb el referèndum convocat per a l’1 d’octubre. Davant d’aquesta situació, considera que és el moment del “sentit comú i el seny” per a “reconduir la situació”.

El cap del Consell també ha opinat que “solament hi ha un camí: la llei i el diàleg”. “Potser seria el moment d’intentar reconduir aquesta situació, que, efectivament, és molt negativa no solament per als ciutadans de Catalunya, que ho és, sinó també per al conjunt d’Espanya”, ha manifestat. Inquirit per si s’ha de fer prevaldre la llei o el diàleg, el president valencià ha afirmat que “és el moment del sentit comú, de la sensatesa, del seny o del trellat, que diem els valencians”. “És el moment –ha continuat– d’intentar no propiciar un augment de la confrontació, sinó d’intentar buscar un espai per a la paraula i el diàleg”.

Necessitat “urgent” de diàleg

“Per descomptat, la llei cal complir-la, perquè no pot eixir una nova llei del trencament de la llei. Objectivament és així; l’estat de dret és el que és”, ha apuntat. No obstant això, ha afegit que “aquest és un problema polític i els problemes polítics i les lleis naixen de les resolucions polítiques”. En aquest sentit, ha insistit que “no es pot obviar que hi ha una necessitat urgent de diàleg”.

Sobre com es poden aturar els enfrontaments entre partidaris del referèndum de l’1-O i les forces de seguretat, Puig ha afirmat que no li correspon “ni tirar més llenya al foc ni dir el que s’ha de fer, perquè efectivament qui té la responsabilitat és qui ha d’actuar”. “La responsabilitat la tenen els actors principals. El Govern de la Generalitat, que en aquests moments ha donat uns passos cap a avant i amb els quals està incomplint objectivament la legislació, i el govern d’Espanya, que ha de ser conscient de com fer complir la llei, però també de donar resposta política”, ha explicat el cap del Consell.

Puig també ha sigut qüestionat per les paraules de la colíder de Compromís i vicepresidenta, Mónica Oltra, que ha advertit aquest dimecres que “amb l’excusa de defendre la Constitució, no es poden vulnerar drets fonamentals”, sobre les quals Puig ha assenyalat: “No tinc aquest coneixement tan directe de la situació com per a poder-ho dir”.

Comparteix

Icona de pantalla completa