Diari La Veu del País Valencià
Una marxa ‘a favor de la democràcia’ i ‘contra la violència’ a Catalunya recorre els carrers de València

Una marxa a favor de la democràcia i contra la violència que s’ha produït durant el referèndum a Catalunya ha corejat aquest diumenge ‘Rajoy dimissió’ a la plaça de l’Ajuntament de València per a després recórrer part del centre de la ciutat en un gest de “solidaritat” i celebrar “la victòria del poble de Catalunya”.

La manifestació, convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir al País Valencià, ha començat a crits de ‘Votar no és il·legal’, ‘Tots som Catalunya’, ‘El carrer serà sempre nostre’ o ‘Aquesta justícia és una merda’ a la mateixa plaça on aquest matí una concentració ha reivindicat la unitat d’Espanya.

Sota el lema Ara, democràcia, la protesta també s’ha celebrat a Alacant al matí i simultàniament a València i Castelló. A la capital del Túria, la comitiva ha continuat el seu recorregut pel carrer de Xàtiva per a després pujar per Colom i tornar al punt de partida a la plaça consistorial.

Assistents amb estelades

Els manifestants han donat suport a la protesta sota el càntic ‘València està amb el poble català’ en una marxa en la qual també s’han sumat alguns assistents amb estelades i s’han escoltat xiulades contra les banderes d’Espanya penjades a les balconades.

Aplaudiments dels manifestants han donat suport a les proclames que ha expressat un coordinador de la plataforma, Antoni Infante, segons el qual “el poble de Catalunya, ple de dignitat, està guanyant: convertint els carrers, places i col·legis en seus electorals per a afirmar el seu dret a decidir i a l’autodeterminació”. “Per què no si és el que vol el conjunt de Catalunya?”, s’ha preguntat.

Davant d’aquesta “victòria”, la comitiva ha denunciat la “corrupció i violència del règim del 78”. El portaveu s’ha dirigit al Govern: “No representeu la voluntat dels pobles, la dignitat del poble està per sobre de vosaltres”. A més, ha advertit que es tracta d’un sistema que “no pot aparéixer com a democràtic perquè no ho és”. “Hem acabat llevant-los la careta. Per sempre, tenim dret a decidir”, ha reivindicat entre crits d”independència”.

“Catalunya estava cridada a un dia de festa”

En declaracions als mitjans, el coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir ha continuat afirmant que “Catalunya estava cridada a un dia de festa, democràcia i participació”, per la qual cosa “milers de persones han anat a votar i moltes han estat tota la nit o de bon matí protegint els col·legis electorals solament per a exercir un dret democràtic”.

“Però s’han topat amb una realitat ben dura: el govern, continuador del règim del 78, no ha tingut cap resposta de diàleg, participació o negociació”, ha denunciat, per a subratllar que “simplement ha enviat la policia i la Guàrdia Civil a reprimir salvatgement, sense tindre en compte que hi havia xiquets i persones de molt avançada edat”.

Unes imatges que el portaveu ha condemnat. També a lamentat que “hui estan donant la volta al món en un doble sentit”. D’una banda, “l’afirmació col·lectiva democràtica, potent, serena, transversal, unitària i molt participativa del poble de Catalunya, que està votant malgrat tot”, i de l’altra, “la cara d’un règim violent que no té arguments polítics i no vol negociar”, davant la qual considera que “la comunitat internacional ha de prendre bona nota”.

En definitiva, “un crit de solidaritat amb el poble català per a dir-li que no estan sols, que la votació i la llibertat no poden ser castigades ni reprimides solament amb la força bruta”. “És el sentir de bona part del poble valencià”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa