Diari La Veu del País Valencià
Sagunt entra a formar part de la Ruta dels Ibers

Sagunt ja forma part de la Ruta dels Ibers de la Diputació de València. Aquesta inclusió permetrà al municipi participar en la difusió i promoció del patrimoni iber de la ciutat junt amb altres localitats valencianes i que l’Ajuntament de Sagunt reba una subvenció de 15.000 euros per a invertir en la millora del patrimoni d’aquest període històric.

La Ruta està formada pels jaciments més significatius de la demarcació de València, entre els quals destaca el Puntal dels Llops d’Olocau, el Tòs Pelat de Montcada, el Castellet de Bernabé i el Tossal de Sant Miquel de Llíria, la Bastida de les Alcusses de Moixent i el Castellar de Meca, a Aiora, entre d’altres.

Segons l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, la inclusió de Sagunt en la Ruta suposa “una molt bona notícia” perquè valora la gran importància del patrimoni iber de la ciutat, al mateix temps que implica “un avanç en la projecció i la consolidació del patrimoni local en el camí que ens ha de portar a la presentació de la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat”. En aquest sentit, Fernández considera “incomprensible” que el municipi encara no formara part de l’itinerari iber junt amb els principals jaciments valencians.

Arse/Saguntum va ser una de les ciutats ibèriques més importants del Mediterrani, sobretot a través dels intercanvis comercials del seu antic port, el Grau Vell, documentat des del segle VI aC. Hi ha testimonis històrics de contactes culturals amb les civilitzacions més importants d’aleshores, com la grega, fenícia, púnica i romana. A més, el taller d’encunyació de monedes d’Arse va ser el primer de la península Ibèrica gràcies a la rellevància del comerç marítim i el recinte emmurallat de la ciutat ibèrica, situada a la part oest de la muntanya del castell, va rebre el setge d’Anníbal i el posterior inici de la Segona Guerra Púnica (218 aC.).

Comparteix

Icona de pantalla completa