Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir “la llibertat, la seguretat i la pluralitat”
La Moncloa ha distribuït aquest dissabte l’argumentari que acompanyarà la petició del govern espanyol al Senat per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, on assegura que “resulta essencial” protegir “la llibertat, la seguretat i la pluralitat” i afegeix que el procés independentista genera un “greu risc per a l’interés general”. El document sosté que la Generalitat ha “oblidat l’interés general” i ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència” que en cap cas es pot traduir en una “declaració unilateral d’independència” i, a més, ha actuat amb “desobediència rebel, sistemàtica i conscient” dels pronunciaments del TC. 12 pàgines on l’executiu de Rajoy assegura que la intervenció es fa efectiva “de manera garantista” i perseguint en tot moment “assegurar drets” i “no restringir llibertats”. Els objectius, segons La Moncloa, són “restaurar la legalitat constitucional i estatutària, assegurar la neutralitat institucional, mantenir el benestar social i el creixement econòmic i assegurar els drets i llibertats de tots els catalans” que han quedat sotmesos –sosté– “a l’arbitrarietat dels seus governants”.
L’argumentari de La Moncloa porta per títol Motius per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i justifica que la Constitució “permet a l’Estat adoptar mesures per a restablir l’ordre constitucional o per a prevenir, en el seu cas, un dany greu a l’interés general, respectant en tot moment l’existència de la Comunitat Autònoma, les seues institucions i el seu Estatut”. El document destaca els debats del Parlament dels dies 6 i 7 de setembr,e on es van aprovar les lleis de desconnexió, i assegura que “les pretensions secessionistes estan motivant ja un seriós deteriorament del benestar social i econòmic de la Comunitat Autònoma de Catalunya”. “S’ha provocat una progressiva fractura de la convivència i s’han posat en risc les condicions per al creixement econòmic”, afegeix.
Recorda que el Tribunal Constitucional ha emés “un gran nombre de sentències” on ha requerit “de forma continuada a les institucions catalanes que actuen en el respecte al marc constitucional i estatutari”. Malgrat això, sosté, la Generalitat i les institucions catalanes “han continuat en la seua deriva secessionista”. El document recull també l’afectació del procés independentista sobre l’economia catalana, amb el trasllat de seus socials de “centenars d’empreses” i una afectació a l’activitat turística, a més d’una disminució de les comandes industrials i una davallada de vendes a les grans superfícies. Fets que “estan afectant l’evolució econòmica a Catalunya i que contrasten amb el dinamisme econòmic que venia mostrant fins ara”.
“Greu risc per a l’interés general”
També recorda els requeriments del govern espanyol a Puigdemont, que considera que el president de la Generalitat “no va atendre” perquè “no va donar una resposta afirmativa o negativa” i, en canvi, va “donar carta de naturalesa a un pretés referèndum”. Segons La Moncloa, en la seua resposta Puigdemont va “reiterar l’incompliment frontal de les obligacions constitucionals i estatutàries” amb un “greu risc per a l’interés general”.
“Cal garantir el funcionament de l’autogovern”
Segons l’argumentari, el 155 s’activa per a “garantir el funcionament de l’autogovern” i “assegurar que funciona amb normalitat i neutralitat” i evitar, així, “l’arbitrarietat” de la Generalitat, que actua des d’un plantejament “absolutament incompatible amb les bases del sistema democràtic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa