Diari La Veu del País Valencià
Els recitals a Fuster i Hernández reïxen en la setmana del llibre valencià

Els recitals que la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha programat aquesta setmana per a homenatjar Joan Fuster i Miguel Hernández han rebut l’assistència de 1.500 persones.

Durant tota la setmana, estudiants d’ESO, cicles formatius, Batxillerat, escoles d’adults, associacions culturals i clubs de lectura han sigut els espectadors del recital ‘Joan Fuster, un valencià de Sueca, i altres poetes amics’, de Vicent Camps, i de ‘Cartas a Miguel’, realitzat per La Nona Teatro.

En el recital de Joan Fuster s’ha recorregut l’obra de l’autor de Sueca i d’altres autors que van viure la passió de la literatura i la llengua. D’aquesta manera, s’han recitat textos com ‘Nota bene’, del seu llibre Ofici de difunt; ‘De l’amor’, extret de Sobre Narcís; ‘La poesia’, del poemari Terra en la boca, o ‘No tenir-te’. També s’han escoltat textos de Carmelina Sánchez Cutillas, Vicent Andrés Estellés, Josep Vicent Marqués i Marc Granell.

L’espectacle en homenatge al poeta Miguel Hernández s’ha basat en la correspondència mantinguda amb la seua esposa, Josefina Manresa, al llarg de la seua vida. Durant una hora s’han desgranat anècdotes, poemes i fragments de les cartes escrites per Miguel, que han reflectit les quatre etapes de la seua vida que comprenen la seua relació amb Josefina: en primer lloc, les cartes romàntiques de la seua etapa de nóvios durant l’estada de Miguel a Madrid; a continuació, el principi de la Guerra Civil i el seu pas pel front; posteriorment, la seua detenció i periple per les presons espanyoles, i finalment, la seua arribada a la presó d’Alacant i la seua mort.

Els assistents als recitals han pogut gaudir d’una visita al monestir de Sant Miquel dels Reis i a les exposicions que estan obertes en aquests moments, una d’elles dedicada al poeta Miguel Hernández amb un centenar de documents que guarda la Biblioteca Valenciana sobre la producció del poeta d’Oriola i altres publicacions que han tingut Miguel Hernández com a protagonista.

L’altra exposició és sobre la premsa republicana que es publicava a València o en el seu entorn durant la Guerra Civil espanyola i sobre com els partits polítics, els sindicats i els caps de l’exèrcit utilitzaven la premsa per a transmetre les consignes i les reflexions polítiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa