Diari La Veu del País Valencià
Europa tria el País Valencià per a experimentar noves maneres de finançar l’economia social

La Unió Europea ha triat el País Valencià com a banc de proves per a fer un estudi sobre nous instruments financers per a potenciar l’economia social. L’objectiu d’aquest estudi és trobar altres fórmules diferents als tradicionals préstecs que permeten a les entitats públiques injectar fons per a impulsar iniciatives en l’àmbit de l’economia social.

L’anunci d’aquesta investigació, que també es desenvoluparà a Andalusia i a les regions italianes del Piemont i Lombardia, suposa un reconeixement a l’aposta del Consell per potenciar l’economia social. “La fortalesa de l’economia social al territori i, especialment, la capacitat financera operativa que generarà l’engegada del Banc Públic de la Generalitat” han sigut claus perquè Europa haja triat el País Valencià, destaquen des de la conselleria d’Hisenda, on posen d’exemple el gran nombre de cooperatives empresarials que hi ha al territori com a mostra de l’arrelament d’aquest model econòmic.

Pel que fa als instruments financers que vol testar el projecte, la iniciativa explora alternatives que van més enllà de la mediació de bancs i s’ha centrat en aquelles que enforteixen una relació directa entre inversors locals i empreses. Entre ells destaquen els microcrèdits o la coneguda com a ‘borsa social’. Aquesta última via de finançament consisteix en una inversió directa dels ciutadans en el finançament de projectes amb repercussió en el seu entorn a canvi d’una participació en els mateixos. És a dir, segons expliquen des d’Hisenda, s’obri la possibilitat que, per exemple, “els veïns puguen invertir de manera individual en un projecte que els interesse perquè serveix per a millorar el seu barri”.

També s’analitzaran vies com els préstecs entre particulars, el micromecenatge (finançament col·lectiu), Business Angels (un inversor que no només aporta capital econòmic sinó també la seua experiència i habilitats) o el pagament per resultats. Aquest últim consisteix a modular el suport econòmic a una iniciativa per part de l’Administració i d’inversors privats en funció del compliment dels objectius socials que es van marcar en començar el projecte.

Mentors de l’FMI i del BEI

La iniciativa explora noves possibilitats d’ús dels fons europeus per a oferir accés al crèdit a empreses d’economia social, un dels objectius prioritaris de l’Estratègia Europea 2014-2020. “Des del Consell tenim com a prioritat el suport al teixit productiu de la Comunitat Valenciana, en el qual l’economia social té una forta representació”, destaca la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira.

Segons Mira, “l’economia social, que inclou cooperatives, empreses de treball associat, societats laborals, organitzacions no lucratives, associacions caritatives, mútues i projectes de microemprenedoria associativa, constitueix un element decisiu per a avançar en la transformació del nostre model econòmic”. La número dos d’Hisenda assenyala també que “aquest tipus d’empreses realitzen una aportació fonamental al PIB, ja que contribueixen tant a la creació d’ocupació com a la generació de riquesa, a més d’exercir una labor social fonamental”. Per això, Mira considera necessari “posar a la seua disposició instruments de crèdits suficients, ja que, en cas contrari, molts projectes poden quedar sense materialitzar-se”.

La iniciativa ha sigut gestionada pel director general de Projectes i Fons Europeus, Andreu Iranzo, i coordinada per Mira, i ha estat treballada conjuntament amb l’Institut Valencià de Finances (IVF), que s’ha encarregat de fer les anàlisis per a l’aplicació de noves iniciatives financeres. El director adjunt d’Avaluació de Projectes de l’IVF, Juan Ángel Poyatos, ha representat la Generalitat en les reunions de coordinació amb les autoritats europees que s’han dut a terme en el marc de la iniciativa.

Segons expliquen a aquest diari fonts d’Hisenda, el projecte consisteix a fer un anàlisi de les formes més efectives per a dotar de finançament les iniciatives que potencien l’economia social, per a després redactar un informe que es remetrà a la Unió Europea. Malgrat que no s’ha explicitat una quantitat econòmica, des de la Conselleria sí que han confirmat que especialistes internacionals del Banc Europeu d’Inversions i del Fons Monetari Internacional formaran els tècnics valencians que participaran en l’estudi.

Prioritzar sectors amb dificultats

Així mateix, el director de l’IVF, Manuel Illueca, va explicar en un comunicat que “el projecte se centra en aquells sectors que tenen més dificultats per a aconseguir finançament, com són aquells relacionats amb la desocupació, joves, exclusió social, envelliment, salut, benestar, recursos naturals o agricultura, entre uns altres.”

Illueca va posar de manifest que “l’IVF ha incorporat una mirada social a la seua activitat que li permetrà bancaritzar sectors que pateixen una manca de dotació de serveis financers fonamentals, com ara l’atenció a discapacitats, la cultura o la formació, i açò encaixa a la perfecció en l’estratègia que segueix la Unió Europea”.

D’altra banda, el director general de Projectes i Fons Europeus, Andreu Iranzo, va assenyalar que “la Comunitat Valenciana està recuperant davant les autoritats europees el crèdit perdut per l’anterior executiu. Gràcies al treball i esforç que ve desenvolupant el Consell es torna a comptar amb la Comunitat Valenciana per a participar en projectes europeus que milloraran decididament la vida de les persones”. Iranzo va recordar que “aquesta iniciativa facilitarà noves formes de finançament i contribuirà a materialitzar noves oportunitats de negoci i, per tant, d’ocupació i de creixement per als valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa