El peatge de les autopistes pujarà vora un 2% el 2018

La pujada coincideix amb el "rescat" de nou vies de pagament
/ València
10 desembre 2017 01:00h
L\'actualització del preu dels peatges de les autopistes és conseqüència d\'un acord pres en 2002.

El preu mitjà del peatge de la xarxa d'autopistes dependents de l'Administració de l'Estat pujarà un 1,91% a partir de l'1 de gener del 2018, cosa que suposarà el seu primer increment en tres anys, després dels descensos registrats el 2016 i 2017, segons van informar a Europa Press fonts del sector. La pujada coincideix amb la recuperació dels trànsits i amb el "rescat" de les nou vies de pagament que havien fet fallida –entre elles l'A-70 o circumval·lació d'Alacant– previst per a gener, i la seua posterior relicitació al llarg del pròxim any per part del Ministeri de Foment.

Precisament, el departament que dirigeix Íñigo de la Serna va optar finalment per aquesta solució per a aquestes autopistes davant la recuperació que experimenta el seu trànsit, un dels factors que, juntament amb el sobrecost de les expropiacions, van causar la seua fallida en plena crisi. En aquest sentit, la xarxa d'autopistes de peatge, de 2.550 quilòmetres de longitud, s'anotarà, al tancament del 2017, el seu quart exercici consecutiu de creixement de trànsit, atés que ja va saldar els nou primers mesos amb un augment del 4,7% i una mitjana de 19.801 vehicles al dia.

L'actualització del preu dels peatges de les autopistes és conseqüència d'aplicar la fórmula de revisió automàtica anual que el sector va pactar amb el Govern fa quinze anys, el 2002. Es tracta d'una fórmula que té entre les seues principals variables l'IPC mitjà entre els mesos d'octubre d'un any i del següent i l'evolució dels tràfics. Des que es va articular aquesta forma de revisió, els augments dels peatges han oscil·lat entre la de l'1,44%, que es va calcular per al 2011, i la del 4,46%, del 2009.

next