Diari La Veu del País Valencià
El projecte REPESCA_PLAS recollirà 300 quilos de deixalles marines a Gandia per a donar-los un nou ús

AIMPLAS –l’Institut Tecnològic del Plàstic, amb seu a Paterna– coordina un projecte per a recollir més de 300 quilos de deixalles marines als ports de Gandia i Vigo amb l’objectiu d’analitzar-les i valoritzar-les en nous productes. La campanya començarà el 15 de desembre i està previst que la Confraria de Pescadors de Gandia i els pescadors que realitzen les seues captures en l’àmbit del Port de Vigo arrepleguen deixalles durant set mesos, segons la planificació elaborada per la Fundació Global Nature. Per la seua banda, AIMPLAS, l’Asociación Vertidos Zero i la Universitat de Vigo analitzaran les deixalles arreplegades per a la seua valorització en noves aplicacions.

“La presència d’escombraries en mars i oceans és un problema que avança en paral·lel al desenvolupament econòmic industrial de la societat i que cada vegada preocupa més”, expliquen en la nota d’AIMPLAS, i afegeixen que “una part molt visible d’aquesta contaminació correspon a residus plàstics que els consumidors no dipositen en els punts de recollida específics”.

Amb el suport de la Fundació Biodiversitat, adscrita al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, el projecte REPESCA_PLAS impulsarà la recollida i identificació de residus plàstics als ports de Gandia i Vigo per part dels pescadors de la zona per a posteriorment analitzar tant la seua tipologia com l’impacte en la fauna marina. Amb eixa finalitat es realitzarà un full de ruta en cada localització i es formarà una desena de pescadors perquè realitzen de forma òptima aquestes tasques.

En una segona fase, AIMPLAS, l’Asociación Vertidos Zero i la Universitat de Vigo caracteritzaran les deixalles marines recollides per a definir tant el tipus de residus com la seua naturalesa i ecotoxicitat. També s’obtindran dades sobre l’efecte dels plàstics en la reproducció de les espècies marines. Tota aquesta informació s’integrarà en el programa oficial de seguiment d’escombraries marines del Ministeri d’Agricultura.

Finalment, es definiran diferents possibilitats de valorització dels residus per a la seua aplicació en la fabricació de nous productes en l’àmbit industrial, que es concretaran en la fabricació de dos tipus de peces demostratives, segons informa AIMPLAS.

Comparteix

Icona de pantalla completa