Diari La Veu del País Valencià
PP, Ciutadans i Podem tomben l’increment de sou dels alts càrrecs de la Generalitat

Els grups parlamentaris de Ciutadans (Cs), PP, Podem i el diputat del grup de No Adscrits Alberto García han acceptat aquest dimecres l’esmena de la formació taronja que rebutjava la pujada de sous i complements d’alts càrrecs del Consell que s’inclou en el projecte de Pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici de 2018, per la qual cosa aquesta qüestió no serà inclosa en els comptes del govern per al proper any. Així s’ha acordat aquest dimecres en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda, en la qual es debaten les diferents esmenes que els grups parlamentaris han presentat contra el projecte de pressupostos del Consell per a 2018. Així mateix, s’ha rebutjat un esmena sobre aquesta qüestió que proposava el PP.

En l’esmena de Ciutadans es rebutja que els alts càrrecs de l’administració autonòmica que al seu torn siguen funcionaris tinguen dret a la percepció del complement de carrera administrativa, així com que el personal empleat públic nomenat per a alts càrrecs que mantinguera en el moment de la seua designació una relació de serveis permanent, no contractual, amb alguna administració pública o poder de l’Estat, perceba retribucions inferiors a les que pogueren correspondre-li en cas de continuar en el lloc que exercia amb anterioritat.

Durant el debat, el diputat del PP, Rubén Ibáñez, ha acusat el Consell d’apujar-se el sou “constantment” i l’ha instat a fer “un poc més” i gestionar més enllà de la “ganga” d’augmentar-se els salaris. “Mentre que vostés s’apugen el sou, les llistes d’espera han augmentat”, ha assegurat el diputat del PP, qui ha etzibat a l’administració valenciana: “Es pot tenir més cara? Per ací no passarem”.

En similars termes s’ha pronunciat el diputat de Podem David Torres, qui ha assenyalat que moltes famílies valencianes segueixen en una situació “d’asfíxia” per les conseqüències de la crisi, per la qual cosa creu que per “responsabilitat” i per a donar “exemple” no és el moment d’escometre aquest canvi. “No diem que no es reconega en un futur, però pensem que en aquest moment hem de donar exemple i no és el moment d’aquesta modificació de sous”.

Per la seua banda, Toni Woodward, de Cs, ha recordat que fa unes setmanes les Corts van aprovar la Renda Valenciana d’Inclusió, que ajudarà moltes famílies a “eixir del pou” i de la situació de pobresa i a recobrar la dignitat, per la qual cosa considera que aquesta pujada “no té justificació en aquest moment”. “Entenem que hi ha moltes altres qüestions més urgents que ha d’afrontar el Consell abans d’aquest canvi”, ha subratllat per a assenyalar que no es pot permetre la pujada de sou a alts càrrecs del Consell mentre que “hi ha llistes d’espera amb més de 30.000 dependents”. “És un insult”, ha considerat.

Fal·làcies

El diputat del PSPV, José Muñoz, ha respost a aquestes declaracions assenyalant que hi ha 4.000 funcionaris amb retribucions superiors al president de la Generalitat i, al seu parer, açò és “una situació estranya”, per la qual cosa entén que quan un funcionari passa a treballar com a alt càrrec de la Generalitat amb un grau de responsabilitat i treball major, no pot rebre menys diners dels que rebia en el seu treball anterior.

“Perden diners per col·laborar i treballar per a la Generalitat i entenem lògic que una persona que ostenta un càrrec públic tinga reconeguda la carrera professional i els seus drets. Dedicar-se a la política no ha de suposar un perjudici per a aquestes persones”, ha assenyalat.

Al seu parer, cal “prestigiar la política” i no es pot permetre que les persones que pel seu talent o vocació de servei públic s’acosten a la política “no tinguen reconeixement de la seua carrera professional” perquè “açò és un obstacle per a dotar-nos de persones amb talent per a dur a terme polítiques públiques”. “La retribució no pot ser un obstacle per a dedicar-se a la política”, ha defensat

Així mateix, des de Compromís, Mireia Mollà ha lamentat que els funcionaris “perden els drets adquirits després d’anys de reivindicació, quan passen a formar part de l’administració”. “No farem un drama, però sincerament no entenem per què un funcionari que té reconeguts uns complements i carreres professionals no pot rebre aquestes consideracions quan són alts càrrecs. El que diem és que es mantinguen els seus drets i que no els els lleven”, ha defensat.

Per a Mollà, “no s’entén que un president “cobre menys que l’organigrama que el precedeix”, per la qual cosa veu “de sentit comú” aquests complements salarials i ha comentat que “donava per fet que hi havia debats que estaven superats” com és aquest.

Comparteix

Icona de pantalla completa