Diari La Veu del País Valencià
El PPCV acusa el Consell de perdonar 4 milions a Terra Mítica després que els seus governs en balafiaren més de 200

Un acord extrajudicial entre la Societat de Projectes Temàtics (SPTCV) –l’empresa pública que va gestionar els interessos públics en Terra Mítica– i Aqualandia –l’actual accionista majoritària del parc– va permetre en març del 2016 que la Generalitat ingressara els darrers 11 milions d’euros per la venda del complex d’oci de Benidorm.

La SPTCV havia prestat 44 milions a Aqualandia i aquesta multinacional no estava disposada a pagar els interessos de demora del 18% i el 25% produïts, sobretot després que, com ahir va assegurar la Conselleria d’Hisenda, els anteriors gestors de l’empresa pública no inclogueren aquests percentatges en els documents de renegociació del deute.

El Consell d’Alberto Fabra va interposar un plet contra Aqualandia per a cobrar el principal del préstec i els interessos. Quan Ximo Puig i el seu govern encara estaven prenent possessió de les seues carteres –juliol del 2015– la justícia va fallar en contra de la Generalitat i la va condemnar en costes amb 45.880 euros.

Davant de la incertesa judicial i de la possibilitat que Terra Mítica tinguera problemes financers que entorpiren el cobrament del deute, la SPTCV va negociar amb la propietària del parc la satisfacció del principal del préstec amb uns interessos legals del 7%. El Consell d’Administració de l’empresa pública format pel conseller d’Hisenda, Vicent Soler; la secretària autonòmica, Clara Ferrando, i altres alts càrrecs del departament van signar l’acord. Aqualandia va pagar els 11 milions en 48 hores.

El “perdó” de 4 milions

La diferència entre el 7% dels interessos de demora i el 18% i el 25% que la justícia no va acceptar com a penalització pel retard en el pagament dels préstecs són els 4 milions que, ahir, els diputats del PPCV Eva Ortiz i Rubén Ibáñez van atribuir a un “regal” del Consell de Ximo Puig “a una empresa privada”.

La número 2 del PPCV i el portaveu econòmic van comparéixer en una roda de premsa on van denunciar “l’ocultisme” del conseller Soler i del Consell per no haver consultat amb l’Advocacia de la Generalitat. Els dos parlamentaris van avisar que reclamaran responsabilitats personals pels diners “perdonats” i van demanar al president Puig que obrira un Expedient de Recuperació d’Actius com si es tractara d’un cas de malversació i no d’una renegociació d’un préstec on, com és habitual, el creditor renuncia a una part del que podria arribar a ingressar a canvi d’una satisfacció immediata del deute.

El dia dels Innocents avançat

La Conselleria d’Hisenda va reaccionar de seguida tot acusant el PPCV de “denúncia falsa” i explicant els detalls d’una operació que va permetre desvincular l’administració d’un dels negocis més ruïnosos vinculats amb els grans esdeveniments projectats tan bon punt els populars, comandats per Eduardo Zaplana, van ocupar el Palau de la Generalitat en 1995.

El director general de la SPTCV, Antonio Rodes, va assegurar que Terra Mítica ha costat 135 milions d’euros a l’empresa que dirigeix. Aquesta és l’aportació de la Generalitat Valenciana a un projecte que mai no ha sigut rendible i que va estar a un pas de desaparéixer amb una suspensió de pagaments a principis del mil·lenni. Rodes va desqualificar les declaracions dels diputats del PPCV per “irresponsables i cíniques” i les va atribuir a la voluntat d'”emmetzinar” la solució.

Les ara desaparegudes caixes d’estalvi valencianes hi van abocar quasi 100 milions d’euros, animades a invertir pels polítics presents als seus consells d’administració i després arrossegades a capitalitzar els deutes per tal de salvar alguna part de la inversió. La desfeta financera de Terra Mítica va ser un dels fonaments de la catàstrofe bancària produïda quan el mur de la bombolla immobiliària es va esfondrar.

De tot plegat va ironitzar ahir el portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, per a qui les declaracions d’Eva Ortiz i Ruben Ibáñez són una “innocentada”. A parer del també sotssecretari general socialista el PPCV “ha volgut gastar una broma als valencians i valencianes en parlar de Terra Mítica, el major nyap i emblema de la nefasta gestió del PP durant els seus 20 anys de govern”. Mata va demanar al seus contrincants polítics que “s’esperen al dia dels Sants Innocents per a parlar de Terra Mítica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa