Diari La Veu del País Valencià
Deliveroo ignora la Inspecció de Treball i continua tractant els seus treballadors com a col·laboradors

L’empresa britànica de repartiment a domicili Deliveroo continua tractant els seus repartidors com a “col·laboradors” malgrat que la Inspecció de Treball va determinar fa només deu dies que existeix una relació laboral entre l’empresa i els treballadors. Deliveroo ja va anunciar que portarà aquesta resolució als tribunals i, mentrestant, no ha variat la consideració que té cap als seus empleats.

Fonts dels treballadors de Deliveroo han explicat a Diari La Veu que l’empresa ha remés els darrers dies una enquesta als seus riders en la qual els interroga sobre propostes per a millorar la seua relació amb l’empresa. El qüestionari demana que els repartidors puntuen de l’1 al 10 la importància que donen a diferents aspectes relacionats amb la seua “col·laboració amb Deliveroo”:

Les mateixes fonts han traslladat a aquest diari que consideren l’enquesta “sospitosa” i que creuen que és un intent per a rebaixar les queixes dels treballadors davant el possible judici en què desembocarà el recurs de Deliveroo. L’enquesta inclou també aspectes sobre drets laborals que els riders duen temps demanant.

Entre altres qüestions, el formulari demana als repartidors que valoren la importància que té per a ells tindre assegurances en cas d’accident o descomptes a l’hora de comprar bicicletes o la bossa tèrmica que utilitzen per a treballar. En l’enquesta que, en paraules de Deliveroo, “s’ompli en 2 minuts”, es proposa també obtindre descomptes en oci, en “conceptes bàsics” com menjar, beguda o roba, millorar les tarifes o millorar la comunicació amb l’empresa.

Fonts dels treballadors han traslladat a aquest diari la seua perplexitat davant el fet que l’empresa haja enviat ara aquest qüestionari “quant portem 6 mesos demanant-los aquest tipus de coses” i no consideren que siga una causalitat que els l’envien “uns pocs dies després de la resolució de la Inspecció de treball”.

Una vegada presentades les propostes, Deliveroo, que torna a considerar la relació entre el repartidor i l’empresa com una col·laboració, pregunta com repercutiria als treballadors la implantació d’aquestes mesures:

Un altre aspecte que inquieta les fonts consultades és el “suposat anonimat” amb què es contesten les preguntes. L’enquesta acaba oferint, com a “mostra d’agraïment” per part de l’empresa, la possibilitat als participants d’entrar en un sorteig per a guanyar una targeta regal d’Amazon per valor de 200 euros. Per a fer-ho, han d’escriure el seu número de telèfon al final del qüestionari. Malgrat que l’empresa assegura que el telèfon no es vincularà a les respostes, hi ha qui no se’n fia. “Saben que serà el mateix telèfon que utilitzem per a treballar”, expliquen. Per això, els riders creuen que serà fàcil relacionar-los amb les respostes.

La por dels treballadors a ser reconeguts es deriva de l‘acomiadament per part de Deliveroo de Víctor Sánchez, un dels repartidors que va presentar la plataforma Riders x Derechos de València i que està al capdavant de la denúncia presentada a la Inspecció de Treball, que va derivar en la citada resolució.

Comparteix

Icona de pantalla completa