Diari La Veu del País Valencià
El món muixeranguer, dividit per la ‘peineta’ en resposta als insults a la cavalcada de les Magues

Els insults i les amenaces perpetrades pel grup d’extrema dreta que el passat diumenge va tractar, sense èxit, de boicotejar la cavalcada de les Magues a la ciutat de València no han passat desapercebudes en el món muixeranguer. No hi ha hagut una denúncia amb un missatge unànime del gruix de colles valencianes, encara que les mostres de suport cap a les participants sí que han sigut homogènies i la condemna, si més no, generalitzada.

L’absència d’una resposta pública i compartida per la totalitat de les agrupacions ha mostrat el col·lectiu dividit a l’hora de retreure els fets. Si bé la majoria s’han solidaritzat amb les tres que hi van participar i han demanat en alguns casos depurar responsabilitat, les colles presents en la cavalcada de diumenge s’hi han pronunciat amb tebiesa, fins i tot la Muixeranga la Torrentina, que va demanar disculpes “per la imatge que tots heu vist”, fent referència a la ‘peineta’ en resposta als insults ultres a la cavalcada de les Magues, segons van indicar el passat dimarts a través d’un comunicat fet públic al seu mur de Facebook.

Les disculpes de la colla de Torrent feien referència a la fotografia (veure fotogaleria) que es va viralitzar el mateix diumenge, on es veu com un dels membres que està pujant per la construcció dedica un digitus impudicus –la famosa ‘peineta’– als ultres que desitjaven que es caiguera, tot adobat amb el càntic de l’himne de la Falange, entre altres apologies de tarannà feixista.

Encara que la cavalcada es va desenvolupar amb normalitat pels carrers cèntrics de València, les reaccions polítiques davant d’una nova mostra d’apologia feixista a la via pública, precedida pels atacs ultres del passat 9 d’Octubre, no es van fer esperar. Dies abans de la cercavila, Compromís va demanar a la Delegació del govern espanyol que explicara com frenaria l’amenaça de boicot que corria per WhatsApp i, dilluns, va ser Podem qui va exigir a l’executiu espanyol que donara detalls del dispositiu policial desplegat per a controlar els ultres assistents.

Això no obstant, el món muixeranguer s’ha manifestat de manera divergent respecte als insults adreçats directament a les colles que hi van participar: la Jove Muixeranga de València, la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga la Torrentina. Mentre que les muixerangues que formaven part del seguici s’han limitat a agrair la invitació i a destacar l’ambient festiu, altres han denunciat els fets i, fins i tot, han demanat responsabilitats perquè l’acció feixista no quede impune.

Un comunicat intern

A partir del 20 de gener, les agrupacions muixerangueres disposaran d’una Federació Coordinadora de Muixerangues que vetlarà, entre altres qüestions, per a denunciar actes com els produïts en la cavalcada de la Infantesa a València i defensar els interessos del fet muixeranguer. De moment, però, hi ha una junta gestora provisional que va emetre un comunicat intern que no ha volgut fer públic per a no donar més protagonisme als ultres, segons apunten fonts consultades per aquest diari. Públicament, sostenen una condemna ferma dels fets.

Ara, toca pensar en un 2018 que serà un bon any pel que fa a les muixerangues i la naixença de la seua federació, sostenen les mateixes fonts, i quan hi haja una junta permanent aquesta vetlarà perquè la resposta davant de possibles atacs com els sofrits per les colles aquest diumenge tinguen una resposta imminent.

“Demanem disculpes”

La Muixeranga la Torrentina va esdevindre un punt informatiu en el moment que, sota una pluja d’insults, una de les integrants va fer un digitus impudicus adreçat als ultres quan escalava per la construcció. La imatge congelada per Daniel García-Sala per a aquest diari va córrer per les xarxes fins a fer-se viral i va arribar, fins i tot, a mitjans de televisió estatals que la van incloure en les telenotícies. Dilluns, la colla de Torrent no va fer cap declaració pública, però quasi 48 hores després va ressaltar l’alegria per haver participat en una “experiència molt enriquidora” com era “poder fer muixerangues pels carrers de la Pau i de Sant Vicent”.

“Tots hem vist els vídeos i les imatges, però també cal dir que València no és això i no volem donar-los corda”, van afegir. A més, destaquen que la cavalcada, viscuda des de dins, va ser “completament diferent a la que s’està difonent a les xarxes. Ens ho hem passat bé i hem reivindicat el missatge de Pau i Cultura que encapçalava l’acte”. Seguidament, en un intent de separar el que representa la muixeranga de les possibles connotacions negatives que pot tindre el gest, demanen disculpes per la fotografia i justifiquen la resposta de la muixeranguera, a qui estaven desitjant un mal físic, com una reacció de “ràbia i impotència concentrades pels greuges soferts”. Finalment, apel·len a seguir fent muixerangues, una tradició cultural “on tots cabem, encara que siguem de diferent sexe, creença o ideologia”. Acaben agraint les mostres de suport rebuts.

Per la seua banda, les altres dues colles participants no van fer cap esment a la reacció dels ultres a través dels seus murs a les xarxes socials. Simplement es van limitar a ressaltar que junt amb els altres grups van posar en relleu “l’eslògan de l’acte: felicitat, pau i cultura”, segons indicava la Conlloga-Muixeranga de Castelló. Quasi en els mateixos termes es va manifestar la Jove Muixeranga de València, que destacava la joia “d’haver col·laborat en un acte que demostra que València és una ciutat oberta, lliure, valenta i amb memòria”, com van indicar al seu Facebook.

“Posar fi a la impunitat”

La Nova Muixeranga d’Algemesí va fer un comunicat dimarts, fent servir també les xarxes socials. Al text, la Nova va demanar a les “autoritats competents que posen fi a la impunitat amb què individus d’extrema dreta intenten boicotejar les expressions culturals, històriques i de llibertat que se celebren al nostre cap i casal”. “Són intolerables els atacs patits diumenge en ‘Les Magues de Gener’ durant la cavalcada de la Infantesa quan es realitzava una exhibició muixeranguera i sonava una de les melodies que els valencians portem més arrelada en el cor i en la nostra història com a poble”, denunciaven. Amb tot, una de les colles més nombroses del País Valencià reclamava que s’intervinguera perquè “no es tornen a escoltar en les màximes mostres democràtiques de la ciutat himnes inconstitucionals que simbolitzen una dictadura criminal inadmissible”.

“També és intolerable l’ús com a insults dels màxims símbols d’una cultura germana com es Catalunya, no només en posar de manifest la incultura d’aquests grups, sinó per la falta de respecte demostrada a dos grans pobles”, van concloure.

En la línia en què es va manifestar la Nova d’Algemesí es van pronunciar nou colles muixerangueres més al llarg del dimarts. En eixe sentit, la Muixeranga de la Plana va compartir al seu mur la fotografia de Daniel García-Sala publicada a Diari La Veu acompanyada per la frase ‘Contra la incultura i la intolerància, Muixerangues!’. Una mostra de suport similar va fer la Muixeranga de Xàtiva, que va felicitar les agrupacions per la participació, “encara que en alguns moments per culpa de tercers sigui una mica desagradable”.

La Muixeranga de Cullera va condemnar les actituds “contra la cultura i la tradició valencianes”, alhora que va aprofitar per a mostrar el seu suport a les tres muixerangues participants en la cavalcada. “Demanar a crits que una xiqueta ‘caiga de morros’ ho diu tot, cap comentari”, hi van afegir. També la Muixeranga de Sueca va mostrar la seua “solidaritat i força” cap a les colles, col·lectius que “han rebut aquests insults per part de gentola que no estima la nostra cultura i tradicions”.

La Muixeranga de València, per la seua part, també va deixar constància de la seua solidaritat i suport a aquestes agrupacions “pels insults que heu hagut de patir per part de feixistes durant la cavalcada de les Magues. No podran amb nosaltres!”, van escriure al mur oficial. De manera similar s’expressava la Muixeranga de Carlet, que després de solidaritzar-se amb els participants condemnava “els atacs verbals i amenaces que van rebre i lamentem el poc coneixement que té aquesta gent sobre la cultura valenciana. Enfront atacs com aquest, tolerància zero”, van afirmar.

També la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina va transmetre “tot el nostre suport a les colles que van haver de patir a aquestos ignorants. Ara més que mai, cultura!”, van exclamar.

Comparteix

Icona de pantalla completa