Diari La Veu del País Valencià
Acció Ecologista Agró exigeix mesures per a impedir nous focs a la Marjal dels Moros

Acció Ecologista Agró ha exigit aquest dijous, quan es compleix una setmana de l’incendi que va calcinar 320 hectàrees a la Marjal dels Moros, a Sagunt, que es dote de cabal ecològic mínim l’aiguamoll per a evitar nous focs i assegurar la seua recuperació.

Així ho han indicat en un comunicat en què s’assenyala que, hui per hui, es desconeix la causa exacta del foc, encara que subratlla que el fort vent de ponent i la sequera que patia aquesta zona humida van ser “determinants”. “Contra el vent no es pot fer res”, apunten, encara que la manca d’aigua “és fruit de la desídia de totes les administracions implicades en la gestió d’aquest aiguamoll”.

A dia de hui, la marjal, “malgrat formar part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i de la Xarxa Natura 2000, continua sense tenir assignat un cabal ecològic mínim”. Des d’Acció Ecologista-Agró exigeixen “aigua de qualitat ja per a evitar nous incendis en el futur i assegurar la recuperació d’aquest aiguamoll”.

“Qualsevol persona que haja visitat la Marjal dels Moros després de l’incendi haurà pogut constatar que les canyeres i les llacunes amb aigua es van salvar del foc. Per tant, si aquesta zona humida haguera tingut més aigua, l’incendi no hauria sigut tan greu”, han lamentat, alhora que han qualificat de “vergonyós” que les administracions no hagen dotat la zona d’un cabal ecològic mínim.

En aquesta línia, recalca que, a partir de hui, aquesta zona humida “depén pràcticament en exclusiva de la pluja per a tenir aigua”, ja que els excedents del reg agrícola ja no arriben a la marjal. A més, han instat la Generalitat, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Costes, regants i ajuntaments a gestionar l’aiguamoll de manera adequada.

Comparteix

Icona de pantalla completa