Diari La Veu del País Valencià
The Guardian, premi Llibertat d’Expressió de la Unió de Periodistes
RedactaVeu / València

L’acte de lliurament del Premi Llibertat d’Expressió 2014 al diari britànic ‘The Guardian’ tindrà lloc a les 12 hores del pròxim dissabte 3 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la U.V.

Segons el jurat, la publicació ‘The Guardian’, propietat de Guardian Media Group, i els seus treballadors “han patit tot tipus d’atacs i pressions per haver fet públics els coneguts com ‘Papers d’Snowden’. Fa uns mesos, dos membres de l’agència d’intel·ligència britànica van obligar el diari a destruir els documents que havien servit per a revelar les pràctiques d’espionatge a caps d’Estat de la Unió Europea i a milions de ciutadans del món”.
Exemple de professionalitat i defensa de les llibertats i drets

La Unió de Periodistes Valencians considera ‘The Guardian’ i els seus periodistes com un “exemple de professionalitat i de defensa de la llibertat d’expressió i del dret a la informació”; per tant, mereixedors del Premi Llibertat d’Expressió 2014, un guardó que la Unió de Periodistes aprofita per a denunciar l’actuació autoritària i antidemocràtica del Govern britànic. Segons la Unió de Periodistes, es tracta d’una actitud “que està començant a fer-se massa habitual quan es tracta d’ocultar postures totalitàries d’Estats democràtics amb l’únic argument de garantir la seguretat”.

Programes d’espionatge massiu dels EEUU
El passat any, el 2013, The Guardian va ser un dels diaris encarregats de publicar els documents d’alt secret filtrats per Edward Snowden en què revelava l’existència de programes d’espionatge massiu (PRISM) per part dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units amb la col·laboració de països com Regne Unit. Des d’aleshores s’ha produït una persecució a The Guardian per part de diaris rivals, el mateix govern del conservador David Cameron i diferents agències de intel·ligència.
Organismes internacionals com Nacions Unides han denunciat aquesta situació. El relator de l’ONU per les llibertats d’expressió, Frank La Rue, va declarar que estava absolutament sorprès per la forma que van tractar ‘The Guardian’, de la idea de l’acusació al fet que alguns membres del Parlament fins i tot el consideraren un ‘traïdor’. El director del diari, Alan Rusbridger, va haver de comparèixer davant la Comissió d’Interior de la Cambra dels Comuns del Parlament britànic, on un diputat laborista li va arribar a preguntar: “Estima vosté aquest país?”, entre altres acusacions de traïció.
Premis amb prestigi internacional

La Unió de Periodistes Valencians és la organització professional majoritària al País Valencià i representa i reuneix vora 1.000 dels periodistes valencians davant la Federació d’Associacions de la Premsa d’Espanya (FAPE) i està integrada a la Federació Internacional de Periodistes (FIP).

Entre les seues activitats regulars cal destacar la concessió des de fa 33 anys dels premis Llibertat d’Expressió, (el 1981 es van lliurar els primers premis) uns guardons amb els quals es distingeix persones i organitzacions que s’hagen destacat per la defensa d’aquest dret fonamental. Els premis han assolit prestigi i reconeixement internacional entre els professionals de la informació.

Entre el llistat dels guardonats, durant aquests trenta-tres anys dels Premis ‘Llibertat d’Expressió’, figuren els i les periodistes Giuliana Sgrena, Raul Rivero, Ryszard Kapuscinski, Witold Krasucki, Anna Politovskaya , Lydia Cacho, Roberto Saviano, Concita de Gregorio, Juantxu Rodriguez, Gervasio Sánchez, Javier Espinosa, Manuel Pérez Barriopedro, Vicent Ventura, Xavier Vinader i Eduardo de Guzmán, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa