Diari La Veu del País Valencià
Caixa Popular obri la porta perquè les mercantils aporten capital a la cooperativa

La cooperativa de crèdit valenciana Caixa Popular ha obert a empreses que siguen clientes seues la possibilitat de ser socis. No obstant això, tindran vetat l’accés al consell rector per a mantindre la independència de l’entitat. Així ho va explicar aquest dijous el director general de l’entitat, Rosendo Ortí, que va informar que en aquest moment ja hi ha tres empreses que han aportat diners a Caixa Popular.

Perquè una empresa puga convertir-se en sòcia ha de fer una aportació mínima de 50.000 euros. Aquesta opció està disponible des de novembre i ve impulsada per l’enduriment de les polítiques europees que cada vegada “demana més capital propi a les entitats financeres”. El directiu no va donar detalls sobre quines han sigut les empreses que han decidit sumar-se a la seua cartera de socis per motius de confidencialitat, tot i això sí que va assenyalar que l’objectiu és comptar amb el capital d’entre 15 i 20 empreses en un any i mig.

No obstant això, només poden accedir al consell rector de l’entitat els socis treballadors i les cooperatives, encara que tots els socis poden participar en les assemblees. “Moltes grans empreses m’han oferit capital a canvi d’un lloc al consell rector”, va apuntar Ortí, oferta que rebutja “per l’ADN cooperatiu de l’entitat”.

En l’actualitat, Caixa Popular compta amb 733 socis, dels quals les empreses representen menys de l’1%. El gruix dels seus socis el representen els treballadors de l’empresa. Abans d’aportar capital “passen un període de prova d’un any i mig” i, una vegada coneixen el negoci, “se’ls dóna l’oportunitat de ser socis”. En aquest cas han de fer una aportació mínima de 15.000 euros. Els següents amb més pes són les cooperatives, que aporten 3.000 euros. Per altra banda estan les persones físiques, que també han d’aportar 15.000 euros, i una figura de soci ja extinta, que són les persones físiques representants de cooperatives.

Els diners aportats pels socis “no es perden” i si els volen, se’ls tornen quan es jubilen. A més, el capital invertit aporta una rendibilitat proporcional als resultats de l’entitat. Caixa Popular ha tancat 2017 amb uns beneficis de 10,2 milions d’euros. Aquestes xifres suposen un creixement del 25% respecte a l’any anterior. “Sempre que l’entitat té beneficis, els socis també” i Caixa Popular “no ha tingut pèrdues en 40 anys d’existència”.

Pla estratègic

Ortí va indicar que Caixa Popular no pensa internacionalitzar-se i vol continuar la seua expansió al País Valencià perquè el seu “negoci està a la província de València”. Els seus plans de creixement actuals arriben fins a la demarcació d’Alacant. En 2017 van obrir una oficina a Ibi, la segona a les comarques del sud després de la d’Alcoi, i actualment treballa per a instalar-se a Dénia.

A Valèncià, l’entitat va obrir l’any passat una sucursal al barri del Cabanyal i una altra a Russafa. Per aquest any, treballa en l’obertura d’una nova oficina a Requena. El pla estratègic de l’entitat és tindre presència en tots els municipis de més de 15.000 habitants. En total, Caixa Popular té 70 oficines amb 354 treballadors. El 60% són dones i, d’elles, el 39% gaudeix de jornada reduïda per maternitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa