Diari La Veu del País Valencià
Europa obliga el Consell a derogar l’obligació de tindre personal en les gasolineres

El Consell ha aprovat la derogació de la disposició de llei que obligava les gasolineres a comptar amb personal diürn per a poder atendre persones amb diversitat funcional. Aquesta decisió s’ha pres per a complir amb la normativa europea, que els impedia exigir un mínim de personal. La disposició ja derogada estableix, per als establiments de distribució al detall i venda al públic de carburants i combustibles, l’obligació de disposar d’una persona responsable dels serveis en horari diürn que, a més de garantir els drets de les persones usuàries, siga responsable d’atendre les persones amb diversitat funcional.

L’objectiu del Consell és evitar una sanció de la Unió Europea que impedisca a l’estat espanyol imposar obligacions referides al número mínim de personal contractat si no es demostra que és necessari. La Comissió Europea considera molt difícil que “es puga demostrar empíricament la necessitat i proporcionalitat d’una normativa legal sobre una plantilla mínima per a l’atenció a les persones amb diversitat funcional”.

De fet, la Direcció General del Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pime (GROW) de la Comissió Europea va emetre un requeriment en data 23 de febrer de 2017 sobre les estacions de servei automàtiques a l’estat espanyol, en el qual es referia a la necessitat de complir amb el que es disposa a complir la normativa europea.

La Generalitat, per tant, s’ha vist “obligada” a acatar la interpretació de la Comissió Europea sobre aquesta disposició, encara que consideren que la disposició derogada era compatible amb la normativa vigent. No obstant això, tant el conseller d’Economia, Rafa Climent, com la vicepresidenta, Mónica Oltra, han assegurat que no els “agrada” haver de prendre aquesta mesura i que buscaran fórmules perquè les persones amb diversitat funcional siguen ateses en la compra de combustible. “Els col.lectius amb més dificultats patiran aquest impediment”, ha assenyalat Climent, que ha afegit que el consell buscarà solucions per aconseguir gasolineres inclusives.

Comparteix

Icona de pantalla completa