Diari La Veu del País Valencià
Economia destina 2 milions a incentivar l’eficiència energètica de les empreses

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través d’Ivace Energia, destinarà un total de 2,05 milions d’euros per a donar suport a 137 projectes presentats per empreses del País Valencià que preveuen implantar mesures d’estalvi i eficiència energètica per a reduir els seus consums energètics als processos industrials.

Cal recordar que el sector industrial representa el 30% del consum total d’energia del territori, per la qual cosa resulta d’espacial rellevància escometre polítiques actives per a reduir els consums d’energia en aquest sector.

En aquest sentit, la directora general de l’Ivace, Júlia Company, ha subratllat “l’esforç que estan realitzant les empreses de la Comunitat per a millorar la seua eficiència energètica i el seu compromís per incorporar tecnologies d’estalvi energètic”.

Per a Company, “l’energia constitueix un factor clau que incideix de manera important en la seua competitivitat i és un clar factor de cost; per aquest motiu l’eficiència energètica adquireix especial rellevància”.

Els projectes seleccionats se subvencionaran amb ajudes de fins al 30% del cost elegible (encara que aquesta quantitat pot incrementar-se en 10 punts en el cas de xicotetes i mitjanes empreses) i abasten la substitució d’equips i instal·lacions per uns altres d’alta eficiència energètica, la recuperació de les calors residuals o la millora del rendiment dels equips existents.

També s’han concedit ajudes econòmiques a aquelles iniciatives que preveuen la implantació de sistemes de control i seguiment dels consums energètics i la millora de l’eficiència energètica de la il·luminació de les fàbriques.

Així, l’Ivace també donarà suport a les accions que suposen almenys un 30% d’estalvi energètic en la il·luminació mitjançant mesures com la substitució de lluminàries, la implantació de sistemes de regulació d’encès i apagat, directors de presència, etc.

L’elevat cost econòmic de l’energia suposa que, actualment, el segon o, fins i tot, el primer lloc en l’estructura de costos de determinats sectors l’ocupe la factura energètica, amb la qual cosa la gestió eficient és un element clau i indispensable per a les empreses.

Igualment, amb la finalitat d’afavorir l’accés de les empreses i entitats al coneixement del seu consum energètic i a les possibilitats d’estalvi energètic, es donarà suport econòmic a la implantació de sistemes de gestió energètica, segons la norma ISO 50001.

Aquestes línies d’incentius compten amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en un percentatge del 50% a través del Programa Operatiu FEDER del País Valencia vigent per al període 2014-2020, dins de l’Eix Prioritari 4 (Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors).

Comparteix

Icona de pantalla completa