Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana es mobilitza per a reivindicar la dignitat de l’educació en valencià

Escola Valenciana ha denunciat “la campanya de desprestigi orquestrada amb intencions electoralistes” que, al seu judici, està patint la comunitat educativa i que pretén “dinamitar el consens” dels qui han escollit “democràticament el model d’ensenyament plurilingüe en el qual el valencià és llengua vehicular amb diferents nivells d’aplicació”.

Així figura el manifest que l’entitat cívica ha donat a conéixer aquest dimarts amb motiu de la concentració ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’, llançada per Escola i que es durà a terme dissabte vinent, 17 de febrer, a la plaça de la Mare de Déu de València. L’acte comptarà amb les actuacions de Dani Miquel i La Fúmiga, així com amb la participació de muixerangues, colles de dolçaines i tabals i gegants i cabuts. La periodista Amàlia Garrigós i Francesc Burgos ‘El Triangulista’ seran els conductors de la vetlada, informen els responsables de la convocatòria a través d’un comunicat.

Escola Valenciana creu que certs sectors socials “cometen una gran irresponsabilitat atacant un dels pilars mestres de la societat”. “En el seu arguments, prossegueixen, no usen raonaments pedagògics ni científics. Únicament pretenen fer trontollar el prestigi social i la llarga trajectòria d’èxit d’unes comunitats educatives que ajuden a construir el futur de generacions de xiquets i xiquetes. Aquesta construcció s’està fent amb treball en equip, amb convivència participativa i democràtica, amb grans dosis d’implicació i amb un rumb compartit gràcies a un debat pedagògic constant”.

En la mateixa línia, afegeixen: “Disparen cap a l’educació que germina amb el debat del pensament lliure, contra l’educació inclusiva. Volen destrossar la coeducació que tant trobem a faltar al nostre entorn. En definitiva, desitgen dinamitar el consens nascut del teixit social que envolta les comunitats educatives, que han escollit democràticament el model d’ensenyament plurilingüe en el qual el valencià és la llengua vehicular, amb diferents nivells d’aplicació”.

Aquest model, apunten, “és el model educatiu hereu dels moviments de renovació pedagògica, un model plurilingüe on el valencià és la llavor d’aprenentatge d’altres llengües, a partir de les metodologies lingüístiques que han fonamentat, des de fa dècades, un model d’èxit, sobretot des de 1983, any de la publicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”.

“Les víctimes són els nostres fills i filles”

Així, Escola vol expressar el seu “suport davant qualsevol tipus d’agressió cap a les persones i professionals que formen la comunitat educativa i la seua condemna a l’assetjament mediàtic que pateixen, per mitjà d’acusacions infundades o d’incitació a l’odi i a la intransigència”. “Siguem conscients que les víctimes principals d’aquesta situació són i seran les nostres filles i fills. A vegades, l’excusa és un audiovisual; a vegades, un llibre; a vegades, un mapa”, adverteixen.

Davant aquesta “irracionalitat”, Escola aposta per “tenir en compte que vivim en un territori d’una gran diversitat, que posseeix un patrimoni cultural i lingüístic compartit que ha d’estar present en les aules per a constituir el model d’ensenyament plurilingüe i multicultural”. “Ha de ser un model obert a una convivència entre comunitats lingüístiques que accepte la nostra diversitat i elimine fronteres interiors, basada en la construcció social de la igualtat lingüística”, consideren.

Comparteix

Icona de pantalla completa