Diari La Veu del País Valencià
València busca recuperadors i rehabilitadors a l’atur per a crear ocupació al Cabanyal

Ajudar a la recollida i el tractament dels residus i rehabilitar els edificis històrics del barri. Són les dues activitats amb què l’Ajuntament de València, a través de “l’instrument” València Activa, tracta d’impulsar i coordinar l’ocupació al Cabanyal. L’Àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible va presentar aquest dilluns els projectes experimentals ‘Recuperadors del Cabanyal’ i ‘Rehabilitadors del Cabanyal’, tots dos emmarcats en l’economia circular.

Cooperativisme i sostenibilitat

‘Recuperadors del Cabanyal’ consisteix a crear una cooperativa que oferirà un servei de recollida a domicili gratuït i sota demanda de tot tipus de ferralla i aparells. Per tal de consolidar i garantir l’existència de demanda, s’establiran acords de recollida amb grans generadors de residus, com ara “facultats, hospitals, entitats públiques, empreses dels barris i grans magatzems”, expliquen des de l’Ajuntament. Per al consistori també és important que aquesta activitat siga el menys contaminant possible. Per això, els socis d’aquesta cooperativa “faran la major part de la recollida amb bicicletes elèctriques enganxades a un sistema d’emmagatzematge” i només quan els residus siguen molt voluminosos s’utilitzarà una furgoneta.

La responsable de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, va afirmar que aquest projecte generarà ingressos per dues vies: “D’una banda, la venda directa d’aparells que han sigut reparats i, d’altra banda, els aparells trencats o irrecuperables es desmuntaran i es vendran per peces a ferralleries”. D’aquesta manera l’Ajuntament considera que es garantirà “la viabilitat i permanència del projecte” i que s’aconseguirà “millorar les condicions de vida de les persones que viuen al barri”.

Aquest projecte preveu la formació de quinze persones que actualment es dediquen a la recollida de ferralla i al reciclatge. Durant les sessions de formació es tractarà la gestió de residus, l’economia social, comunicació i idiomes “amb la finalitat de garantir que aquesta recollida es faça d’una forma segura, respectuosa amb el medi ambient i de qualitat”, indiquen des de l’Ajuntament. A més, les persones participants rebran una beca econòmica de transport per a poder assistir a les classes sense que els supose una despesa.

Recuperar l’esplendor del barri

Pel que fa a ‘Rehabilitadors del Cabanyal’, aquest projecte vol fomentar la rehabilitació dels edificis històrics del barri. Segons va destacar Gómez, “aquestes apostes suposen un exemple més del compromís del govern valencià per posar en valor, regenerar i enaltir el barri del Cabanyal per a aconseguir que recupere la seua esplendor”.

L’Ajuntament busca aquests ‘rehabilitadors’ entre la població aturada amb experiència en el sector de la construcció i amb motivació emprenedora. Segons indiquen, un dels principals objectius d’aquest projecte és “professionalitzar el sector de la construcció a través de la formació, fomentant l’emprenedoria social per part de les persones participants”. Com en ‘Recuperadors del Cabanyal’, les persones participants també rebran formació a través de dos cursos de 30 hores de durada. Aquestes classes, que combinaran la teoria i la pràctica, estaran dedicades a la instal·lació de placa de cartó i guix laminat en obres de rehabilitació i en l’aïllament en obres.

A falta de concretar…

Tot i que els projectes es van presentar aquest dilluns, encara no se sap amb exactitud quan començaran els cursos, si bé des de l’Ajuntament preveuen que “en un parell de mesos”. “No és una cosa immediata, cal tindre unes instal·lacions adequades, crear la cooperativa…”, justifiquen. Tampoc no s’ha anunciat encara qui seran els clients potencials d’aquestos ‘rehabilitadors’, si bé hi ha la possibilitat de posar-los en contacte amb empreses del sector.

El que sí que se sap és com poden apuntar-s’hi les persones interessades en les formacions. Tal com expliquen des de l’Ajuntament, cal que s’inscriguen en el centre ‘Barris per l’Ocupació’, que ofereix orientació professional personalitzada i gratuïta als veïns aturats del Marítim o en el Centre d’Ocupació i Formació que s’obrirà al Cabanyal.

Comparteix

Icona de pantalla completa