Diari La Veu del País Valencià
Gandia esdevé un pol del periodisme i les xarxes socials amb la huitena edició del congrés Comunica2

L’any 2009, un grup de persones del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València va començar a interessar-se per la revolució de les xarxes socials “intuint que no seria una moda passatgera”. Treballant paral·lelament en el vessant investigador i en el divulgador, van decidir que era necessari trobar més persones de l’àmbit universitari interessades en el tema. També, a poc a poc, es van obrir als professionals i van pensar d’organitzar un esdeveniment d’una manera molt familiar. Així és com Alberto Sancho, un dels coordinadors de Comunica2, explica el naixement d’aquesta “aventura”.

En 2010, sota el nom de Comunica2.0, es va celebrar la primera edició d’un congrés que ja va per la huitena ronda. Això sí, amb una xicoteta modificació del nom. “L’any 2015, quan celebràvem la cinquena edició, ja es parlava del 3.0, i estaven per vindre el 4.0 i el 5.0. Aquella denominació de ‘2.0’ per a tot allò digital que havia estat símbol de novetat s’havia quedat demodé en poc més de tres anys”. I per això es va decidir rebatejar-lo com Comunica2, “sense zero”. “Al cap i a la fi, parlem de com ens comuniquem”, argumenta Sancho.

El coordinador conta que la primera edició va ser “tot un èxit” i que, per això, van decidir continuar. Huit anys després, Gandia segueix acollint especialistes en xarxes socials i en comunicació de renom internacional. Aquest dijous i divendres es parlarà de periodisme, de turisme, de llengua, d’esports, de feminisme o de ciència, però sempre lligat al món de les xarxes socials. Sancho explica que un dels trets que fa especial el Comunica2 és que no es tracta d’un congrés temàtic, sinó que “tractem en una mateixa edició temes molt variats i sempre d’interés general”. A més, afegeix que “tot i que ens adrecem principalment a estudiants i professionals del sector, qualsevol persona interessada i activa en les xarxes podrà gaudir-ne”.

Aquest dijous l’encarregat d’inaugurar el programa serà el periodista Ismael Nafría, qui parlarà de com gestiona The New York Times les seues xarxes socials. Tot seguit, el protagonista serà el turisme, amb una taula redona en què, entre d’altres, hi participarà Raquel Navarro per part de l’Agència Valenciana de Turisme. Jaime Serra, director d’Infografia en La Vanguardia fins a principis de 2018, i Juan Manuel Lucero, del Google News Lab d’Amèrica Llatina, són els plats forts d’aquesta primera jornada.

Divendres serà el torn dels “escèptics” Luis Alfonso Gámez i José Miguel Mulet, de la periodista Mar Abad o de l’enginyera informàtica Lorena Fernández, qui parlarà de feminisme en la seua xerrada ‘Somnien els androides amb ovelles masclistes?’. Les ponències i comunicacions d’aquest congrés es combinen amb sis tallers pràctics de temàtiques ben variades: Instagram, l’anàlisi de dades en xarxes socials, parlar en públic, comunicació política, edició fotogràfica mòbil i ferramentes innovadores per a la comunicació.

Sancho considera que “el Comunica2 s’ha consolidat en els últims anys com a projecte formatiu, ja que l’alumnat té la possibilitat de treballar en un entorn real, però sempre tutoritzat per les directores del congrés –les doctores Marga Cabrera i Rebeca Díez– i els coordinadors –Jordi Company i el Alberto Sancho–”. “És una experiència fantàstica veure com alumnes més veterans, fins i tot ja treballadors en actiu, ensenyen amb tanta paciència els més joves”, confessa orgullós.

Aquest any s’hi han inscrit vora 280 persones, algunes d’elles vingudes des de les Illes Canàries, Galícia, Andalusia, Múrcia, La Rioja, Catalunya, les Illes Balears, Madrid o el País Basc. A més, hi ha investigadors de diferents punts de l’Estat que han triat Gandia per a presentar els seus treballs. “Les persones que ens coneixen sempre tornen, atesa la proximitat amb els convidats al congrés i el caràcter amigable de tots els que hi participen”, conclou Sancho.

Comparteix

Icona de pantalla completa