Diari La Veu del País Valencià
Les autònomes embarassades podran demanar ajudes per a formar els seus substituts durant la baixa

Designar la persona que substituirà una autònoma durant el període de baixa maternal és un dels problemes als quals han de fer front les empresàries embarassades. La persona que ha d’ocupar el seu lloc durant el temps que ella no pot encarregar-se del negoci necessita un període de formació i adaptació que les empresàries han de costejar de la seua butxaca. Davant d’aquesta situació, i en el marc del foment del treball autònom, el Servef ha creat unes ajudes, disponibles a partir d’aquest dijous, per a subvencionar aquest temps en el qual l’empresària i la persona substituta coincideixen al capdavant de l’empresa.

“En el cas de les autònomes, no poden anar-se’n de baixa un dia i ser substituïdes en eixe moment”, explica la directora general d’ocupació i formació del Servef, Rocío Briones. La “transmissió de coneixement” d’una persona a l’altra no només “genera un cost econòmic adicional a l’empresària” durant el temps que forma la seua substituta, “sinó que també dificulta l’accés a ajudes perquè la contractació s’ha fet amb anterioritat”.

Les subvencions estan dotades d’un pressupost màxim de 300.000 euros de fonts propis de la Generalitat i oscil·len entre els 1.500 euros per a contractes de tres mesos a jornada completa i els 3.500 si la durada és de 6 mesos. En tots els casos, la quantia de la subvenció s’incrementa en 500 euros si es contracta una persona aturada amb diversitat funcional o una dona. Amb aquesta dotació econòmica, el Servef pot ajudar de mitjana unes 100 dones.

Segons Briones, la iniciativa naix del diàleg amb les entitats que representen els autònoms i especialment les dones empresàries i treballadores. Des del Servef volen destacar que no es tracta d’una política de conciliació de la vida laboral amb la familiar, “sinó d’una mesura de suport per al manteniment i foment de l’ocupació”. Les dades de la situació del mercat de treball mostren que les dones tenen més difícil l’accés a l’ocupació i que la precarietat laboral s’accentua en el seu cas. L’objectiu del Servef, tal com explica la directora general, “es dur a terme polítiques transversals per a lluitar contra aquesta situació”.

El Servef, que otorga aquestes ajudes per primera vegada, “ha innovat” a l’hora de desenvolupar-les. Encara que “en ocasions sí que es copien bones pràctiques d’altres autonomies”, en aquest cas l’ordre de les subvencions l’ha creat íntegrament el Servef. La proposta era una de les mesures que l’oficina d’Ocupació de la Generalitat tenia previst crear quasi des de l’inici de la legislatura i “no va sorgir de cap petició d’un col·lectiu en concret”. No obstant això, Briones assegura que tant les associacions de representació d’autònomes com l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (Evap) han acollit positivament la mesura.

L’entitat reconeix el “retard” que duu el Consell en matèria de creació d’ajudes per al foment de l’autoocupació, ja que els ha costat dos anys traure-les. Briones ha lamentat que 1 de cada 5 subvencions que es donaven per a afavorir el treball autònom acabava tornant-se “perquè les persones emprenien per necessitat i no perquè tenien un projecte clar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa