Diari La Veu del País Valencià
‘En la Brecha’, un relat en primera persona sobre la desigualtat en el lloc de treball

La discriminació de les dones en el món laboral té moltes dimensions. Encara que la més coneguda és la salarial, no és l’única. En la Brecha és un documental interactiu que busca posar de relleu les desigualtats que pateixen les dones en el món laboral. Busca crear referents que treballen en professions masculinitzades. L’objectiu: que no hi haja dones que pensen que pel fet de ser-ho estan limitades.

Així ho explica la directora del documental, Claudia Reig, qui també ha patit en primera persona algunes d’aquestes actituds. Reig estava preparant un documental sobre el conflicte de l’estiba. En aquest ofici, tradicionalment d’homes, es va trobar amb un col·lectiu de dones organitzades en la lluita pels seus drets. Elles van captar la seua atenció.

El conflicte del sector es va quedar estancat “i el documental no avançava”. Aleshores, inspirada per les estibadores, la directora va proposar rodar un documental en què dones que treballen en professions masculinitzades pogueren aportar el seu testimoni.

“Vam decidir seguir-les a elles”, explica Reig, perquè des del principi la van tractar “amb respecte” i la van reconéixer com a interlocutora. Aquesta actitud positiva de les estibadores contrastava amb l’habitual. “Sempre que rode amb els meus companys (homes) els protagonistes em tracten com a la becària i fins i tot m’han confós amb una estudiant d’institut”, lamenta la directora. Finalment, junt amb Barret Films Cooperativa Valenciana i el laboratori de RTVE, Claudia Reig va crear En la Brecha, un producte on 7 dones que es dediquen a professions “tradicionalment d’homes” expliquen les seues experiències.

L’estrena està prevista per al dia 22 de febrer, quan s’activarà el domini www.rtve.es/enlabrecha. Els espectadors hi podran trobar el dia a dia d’aquestes dones, d’entre 24 i 45 anys, tant en l’àmbit laboral com en el personal. Els seus testimonis i reflexions estaran recollits en diverses agendes, dins de les quals hi haurà uns ítems que conduiran als vídeos. “Així, cada espectador podrà triar el que més li interessa”. En una segona part de la web, s’inclouran testimonis d’altres dones que vulguen explicar la seua situació. “L’objectiu és potenciar la sororitat. Volem que les dones sàpien que no estan soles i que el que els passa també els passa a altres”, explica Reig. A més a més, el documental vol propiciar “un canvi de xip” per a aquelles dones que asseguren que no han patit mai discriminació “quan en realitat no en són conscients”, ha assenyalat Reig.

“Volem mostrar que les dones poden treballar en el que vulguen i que no s’han de posar traves a elles mateixes”. Cadascuna de les protagonistes inicia una conversa sobre un tema que li afecta. Amb el relat d’una d’elles, que treballa en la industria del videojoc, el documental relata com en un sector tan jove es reprodueixen rols masclistes heretats d’altres. “És un món masculinitzat, on la presència de les dones està fortament sexualitzada”, lamenta Reig.

La intenció de la directora és que amb aquests testimonis, i els que es puguen arreplegar des d’ara fins al maig, s’edite un llargmetratge que s’hauria d’estrenar en juny. La televisió és À Punt atés que participa com a coproductora del documental. Segons la previsió de l’ens públic, en eixa data la televisió ja estarà funcionant.

Comparteix

Icona de pantalla completa