Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana al govern espanyol que pose fi a la cacera contra els senyals de trànsit en valencià

Els senadors de la Coalició Compromís Jordi Navarrete i Carles Mulet han enviat una carta al delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, en què li reclamen respecte cap al valencià en els carrers i que reconsidere la “particular persecució” cap a la llengua oficial i els ajuntaments governats per Compromís iniciada des de la institució que dirigeix.

“Una pràctica injusta i deslleial venint d’una administració superior, més preocupada per amenaçar una llengua minoritzada que per solucionar els problemes dels veïns dels pobles valencians, acabar amb la mancança que patim d’infraestructures o garantir les inversions que corresponen al nostre territori pel seu pes poblacional”, ha assenyalat el portaveu i senador territorial Carles Mulet en un comunicat.

Els senadors apunten que la carta enviada per la Delegació del govern espanyol “evidència, a més, que es tracta d’una campanya sistematitzada de copiar i enganxar la missiva que ja va enviar en el seu dia a la ciutat de València”. Es tracta, per tant, “d’una dinàmica intolerable per a generar problemes en nombrosos municipis valencians que per voluntat dels seus plens van aprovar reglaments de promoció del valencià fa dècades i que persegueix obligar a canviar a tort i a dret senyals universalment reconeguts i l’únic problema sembla ser que compten amb algunes paraules en valencià”, ha lamentat Mulet, qui també ha recordat que “el problema ni tan sols havia existit en els 12 anys de govern –quatre amb alcaldia– del Partit Popular a la localitat”, pel que ha retret que “Moragues es passe de frenada quan fa els ulls grossos davant els senyals, noms de carrers i places que incompleixen la Llei de la Memòria Històrica o persegueix llengües des de les institucions”.

Des de Compromís han lamentat “l’esbojarrada carrera de PP i Ciutadans per a erigir-se com als més espanyolistes i nacionalistes” i els han recordat que la mateixa Constitució, en l’article 3, apel·la a “la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya, patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”.

“Però les polítiques dutes a terme per l’executiu pretenen acabar de manera irracional amb aquesta riquesa cultural, sense respectar el més característic i bàsic de l’estat espanyol, o diversitat, que queda sense la protecció necessària i sense el respecte merescut”, asseguren a la missiva.

Des de l’aprovació del Reglament Municipal, el 1992, diferents equips de govern han passat per l’alcaldia, fins i tot el Partit Popular, i mai es va posar en dubte tal acord, denuncien. A dia de hui, i “davant l’estupor de polítics i veïns”, la Delegació del govern requereix a l’Ajuntament la retirada d’aquests senyals per a la col·locació d’unes de noves que estiguen en castellà o siguen bilingües. A tot això cal afegir el cost econòmic que suposa la substitució dels senyals, per a la qual no es compta amb partida pressupostària, assenyalen.

El requeriment de la Delegació del govern espanyol és “una suposada urgència que implicaria pertorbar de forma innecessària la política de gestió econòmica d’aquest ajuntament de 4.500 veïns, veient altres partides perjudicades per aquesta imposició”, expliquen. Els senadors han demanat “que faça marxa enrere” i han recordat al delegat del govern espanyol “el fracàs en la convivència i el que suposa no aprofitar al màxim la vida útil dels senyals ja col·locats seguint els principis d’eficiència, eficàcia i estalvi en la gestió dels diners públic”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa