Diari La Veu del País Valencià
Moragues demana a Compromís que respecte la llei amb senyals de trànsit bilingües

La Delegació del govern espanyol al País Valencià ha instat Compromís a “respectar i complir” la llei vigent en matèria de circulació i seguretat vial, en relació al requeriment que va enviar a finals de gener a l’Ajuntament de Bellreguard (la Safor) perquè retolara els senyals de trànsit en les dues llengües oficials després de rebre una queixa d’un ciutadà per estar únicament en valencià.

Després de la carta que els senadors de la coalició Jordi Navarrete i Carles Mulet han enviat al delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, perquè reconsidere la seua “persecució i caça cap als ajuntaments governats per Compromís”, des de la Delegació subratllen que “s’ha actuat en empara a una denúncia d’un ciutadà i en compliment de la legalitat vigent”.

En un comunicat, Maragues recalca que “no es tracta d’una qüestió lingüística, sinó de vetlar pel compliment de l’ordenament jurídic i de garantir la seguretat vial perquè les normes siguen enteses per tots, amb independència de la llengua habitualment empleada” i sobre la base de l’establit per la llei que determina que almenys haurà d’estar en la llengua oficial de l’Estat.

“La Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial estableix en el seu article 56 que les indicacions escrites dels senyals s’expressaran, almenys, en la llengua espanyola oficial de l’Estat”. Així mateix, l’article 138 del Reial Decret de 2003 pel qual s’aprova el Reglament General de Circulació estableix que “les indicacions escrites que s’incloguen o acompanyen els panells de senyalització de les vies públiques, i inscripcions, figuraran en idioma castellà i, a més, en la llengua oficial de la comunitat autònoma reconeguda en el respectiu estatut d’autonomia, quan el senyal estiga situat en l’àmbit territorial d’aquesta comunitat”, han recordat als senadors.

A partir de les dues normes, Delegació del govern espanyol insisteix que està “a favor de fomentar l’ús del valencià, però “sense que açò supose l’incompliment de l’ordenament jurídic ni el detriment del dret de tots els ciutadans ni un perjudici per a la seguretat vial”. Recorda a més que el Síndic de Greuges s’ha pronunciat sobre aquest assumpte i ha determinat que “no pot prevaldre una llengua sobre una altra” i que “la normalització lingüística no pot aconseguir-se, ni ha de fer-se, sobre la base de la infracció de les disposicions vigents.”

Comparteix

Icona de pantalla completa