Diari La Veu del País Valencià
Soler insta les autonomies a no barallar-se pel finançament i recorda que el conflicte és amb l’Estat

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha insistit que les diferències de criteri entre les autonomies per a rebre finançament són “molt poques” i ha explicat que no han d’enfrontar-se entre elles, ja que el conflicte és amb l’Estat. Així ho ha expressat aquests dimarts en el desdejuni organitzat per Fórum Europa, on a més s’ha mostrat optimista i ha considerat que aquesta visió va imposant-se a poc a poc a la resta de territoris. A més ha confiat que quan es dissenye el nou model de finançament autonòmic, el color polític de la Generalitat no influirà.

Soler ha traslladat la “tristesa” que li genera que dues autonomies socialistes (Astúries i Aragó) i dues del PP (Galícia i Castella i Lleó) s’hagen aliat per a incloure el criteri demogràfic en el nou model de finançament. Encara que ha reconegut que la dispersió territorial que defensen eixos territoris és un cost afegit, Soler ha insistit que el que “és costos” és ingressar o tractar un pacient. En aquest aspecte considera que les diferències de criteris que té l’Estat per a finançar les autonomies “són molt poques” i, per això, la disputa no ha de ser entre territoris, sinó amb l’estat espanyol.

Aquesta disputa territorial “és la que volen el senyor Montoro i el senyor Rajoy”, ha insistit Soler, que considera que el problema se solucionaria “amb 16.000 milions d’euros sobre la taula”. Aquests diners fan referència a la quantia que els falta al total de les autonomies per a fer front a les despeses bàsiques. Segons Soler, aquests milions repartits entre tots els territoris millorarien el finançament de les autonomies més pobres sense detriment de les més riques.

A més, el responsable d’Hisenda ha insistit que la Generalitat no aprovarà un nou sistema de finançament que no incloga una quitança del deute. “No podem construir el futur amb una llosa del passat”, ha destacat Soler, que ha criticat que el govern espanyol ha incomplit la promesa de modificar el finançament autonòmic abans de 2018. El Consell és conscient que la part del deute generada per l’administació anterior és un problema que ha de solucionar l’actual govern, però insisteixen que del dèficit generat per l’infrafinançament s’ha de fer càrrec el govern espanyol.

“Ni en els moments més bojos la despesa per capita ha sigut superior a la mitjana estatal”, ha destacat Soler, en referència als diners que va costar Canal 9, la visita del papa Benet XVI o la Fórmula U. Aquests “excessos” es pagaven, segons el conseller, a canvi de barracons en les escoles i sense un parc públic de vivendes durant l’etapa més dura de desnonaments.

Soler ha manifestat que la situació en Catalunya és l’excusa del govern central per a no tractar la qüestió del finançament autonòmic ni cap altra. Preguntat pels periodistes, ha assegurat que “confia en Rajoy” i que el color polític de la Generalitat no influirà a l’hora de dissenyar el nou finançament. “No som una república bananera”, ha dit Soler, que considera que “allò important” és que tots els ciutadans tinguen els mateixos serveis.

Així, fins que aquest nou sistema arribe, Soler considera que l’aportació extraordinària del govern espanyol hauria de ser de 1.325 milions d’euros, quantitat mínima per a mantindre els serveis de l’any passat. “L’Ivie i els experts parlen que calen més diners”, ha dit Soler, que ha dit que el Consell és més “moderat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa