Diari La Veu del País Valencià
La valenciana Clara Martínez, primera dona a dirigir el gabinet d’un president de la Comissió Europea

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha anunciat aquest dimecres el nomenament de la valenciana Clara Martínez Alberola com a nova cap de Gabinet per a ocupar el lloc de l’alemany Martin Selmayr, que ascendeix a secretari general de l’Executiu europeu. Martínez Alberola, que fins ara exercia de cap adjunta de l’equip Juncker, es convertirà a partir de l’1 de març en la primera dona que ocupa aquest lloc de responsabilitat i també en el primer representant de l’estat espanyol que assumeix la prefectura del Gabinet d’un president de la Comissió.

“He volgut nomenar-la –i és la meua decisió, no la del Col·legi–, perquè en dos anys i mig he observat que té un coneixement de l’assumpte comunitari que supera l’ordinari”, ha explicat Juncker en una roda de premsa per a anunciar els canvis en l’arquitectura de l’Executiu comunitari. “És espanyola, però sobretot europea”, ha destacat el president, que s’ha mostrat feliç per comptar amb Martínez com a cap del Gabinet a partir de l’1 de març. “Celebre que haja acceptat, els comissaris han acompanyat la decisió amb aplaudiments”, ha revelat el president de la Comissió, després de la reunió del Col·legi de Comissaris en la qual s’ha confirmat la reforma en l’estructura de la Comissió.

Dones amb responsabilitats

Martínez Alberola va arribar a la Comissió Europea en 1991. Llicenciada en Dret, la valenciana va destacar durant els deu anys que va acompanyar José Manuel Durão Barroso en els treballs per a dissenyar el marc comunitari per a protegir l’estat de dret d’amenaces sistèmiques. Amb l’arribada de Juncker a l’executiu comunitari, Martínez Alberola va passar a formar part del seu equip com a ‘número 3’ en l’escalafó, centrant la seua tasca en les relacions interinstitucionals, la coordinació de la gestió de la crisi migratòria i el desenvolupament del programa de treball de la Comissió.

Els canvis en els llocs de direcció anunciats aquest dimecres per Juncker inclouen una desena de nous nomenaments en les direccions generals de l’executiu comunitari, dels quals la meitat d’ascendits són dones. Brussel·les ha volgut subratllar així els seus esforços per a complir amb l’objectiu de concloure aquesta legislatura –en maig de 2019– amb una representació del 40% de dones en els llocs de màxima responsabilitat. “Necessitem més dones en la direcció per a canviar també les dinàmiques”, ha celebrat la comissària de Competència, Margrethe Vestager, en ser preguntada pels nomenaments.

Comparteix

Icona de pantalla completa