Diari La Veu del País Valencià
La policia confirma que el PPCV de Camps va pagar en negre actes electorals

Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional que van participar en la investigació de la trama Gürtel han confirmat aquest dimarts davant el titular del jutjat central penal, José María Vázquez Honrubia, que part dels actes electorals del PPCV liderat per Francisco Camps es van pagar en negre.

Els investigadors, que han comparegut com a testimonis en el judici pel presumpte finançament il·legal del partit, han ratificat els informes que van elaborar i han explicat que els esdeveniments que van ser contractats amb l’empresa de la trama Gürtel Orange Market van ser sufragats de forma il·legal. La xarxa corrupta va organitzar els esdeveniments i els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008.

Un dels agents ha indicat que en la comptabilitat de les empreses del cap de la trama, Francisco Correa, es va fer una distinció entre els diners que es van abonar dins del “circuit legal” i els que es van lliurar de forma opaca. Segons ha explicat, en un dels documents en format Excel emmagatzemat en la memòria USB confiscada al presumpte comptable de la Gürtel, José Luis Izquierdo, els pagaments es van diferenciar en dos columnes denominades ‘Alacant’ i ‘Barcelona’.

Reduccions de deute

L’agent ha assenyalat que a ‘Alacant’ s’inclouen aquelles “reduccions de deute” que s’han abonat amb “diners pertanyents al circuit legal” i pels serveis dels quals s’ha emés una factura amb liquidació de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA); mentre que a ‘Barcelona’ s’apunta tot “el contrari”.

Ha concretat que els imports que apareixen a ‘Alacant’ fan referència a les factures emeses al PPCV pel conjunt d’actes que va realitzar Orange Market; però també a les enviades a constructors que eren “adjudicataris en la zona d’anàlisi”, en referència al País Valencià, i que van reduir el deute del partit. Els 9 empresaris acusats en aquest judici van reconéixer, primer davant la Fiscalia Anticorrupció i després davant el jutge, haver sufragat irregularment els actes electorals.

Aquest policia també ha afirmat que van analitzar correus electrònics enviats al número 2 de Gürtel, Pablo Crespo, on s’esmenten els ingressos a ‘Barcelona’. Així mateix, ha assegurat que el comptable d’Orange Market, Cándido Herrero, era coneixedor de les formes de pagament perquè era la persona que va elaborar aquesta documentació.

Sigles i malnoms

El mateix investigador ha recordat que en aquest informe es feia esment a uns noms i pseudònims que suposadament van fer aportacions per a sufragar aquests serveis, a més de les mercantils constructores, i que l’equip de la UDEF va interpretar que feien referència a polítics i empresaris. Així, ‘El Príncep’ es va atribuir a Felipe Almenar Llard, vinculat a la societat CYES Infraestructuras SA; ‘Sonia’, a l’exalcaldessa d’Alacant Sonia Castedo; ‘El Cantant’, a Rafael Martínez Berna, vinculat amb el grup empresarial Villalba, i ‘El Borni’, a l’expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra.

Comparteix

Icona de pantalla completa