Diari La Veu del País Valencià
BBVA preveu un creixement mínim del 2,4% del PIB valencià per a 2018 i 2019

El Producte Interior Brut (PIB) del País Valencià creixerà com a mínim un 2,4% en 2018 i 2019. Així es desprén de l’informe ‘Situación Comunitat Valenciana’, presentat aquest dimecres per Rafael Doménech, responsable d’anàlisi macroeconòmic de BBVA Research i Carlos Rodríguez, director regional Est de BBVA. Si es compleix aquesta previsió, es podrien crear més de 100.000 llocs de treball i la taxa d’atur es reduiria fins al 13,3% a finals de 2019.

Així, l’entitat bancaria és optimista i considera probable que a final de 2019 es recupere el PIB per capita, encara que l’ocupació i la taxa d’atur no arribaran encara als nivells precrisi. No obstant això, en termes de mercat laboral, BBVA estima que la recuperació arriba a les dos terceres parts del treball destruït des de 2007. El darrer 2017 va ser un any molt positiu per a l’economia valenciana, que va créixer un 3,2% gràcies a l’augment de les inversions i de les exportacions, així com del consum privat, que va créixer un 4% front a l’1% de 2016. Un dels sectors més dinàmics actualment, segons BBVA Research, és el de la construcció, especialment la residencial.

L’entitat estima que el creixement per a 2018 i 2019 no serà tan elevat com l’any passat, no obstant això, la tendència és a l’alça. En aquesta desacceleració influeixen el decreixement del sector turístic, la reducció de la demanda interna i la incertesa en les polítiques econòmiques, així com la proximitat a les eleccions locals i autonòmiques.

Un dels altres factos que influirà en l’economia valenciana serà la situació política catalana. Els experts del BBVA consideren que podria restar entre 3 i 4 dècimes al PIB de 2018. No obstant això, han informat que les dades de què disposen actualment apunten que l’impacte ha sigut transitori i menor de l’esperat fins al moment.

D’altra banda, l’informe estableix que, a curt i mitjà termini, la millora de l’entorn exterior; la política monetària, que continuarà sent expansiva, i el preu del petroli, contribuiran al creixement de l’economia valenciana i compensaran els factors d’incertesa. Segons han apuntant Doménech i Rodríguez, aquestes previsions estan fetes sobre el model de finançament autonòmic actual i sobre la base que no canviarà, “encara que tothom està d’acord que existeix un infrafinançament”. Respecte a aquesta qüestió, els responsables del banc no veuen factible una quitança del deute, ni tampoc una reestructuració d’aquest, però sí una prolongació dels terminis de pagament.

Fins i tot si es manté la situació de finançament actual, BBVA considera que el País Valencià podria optar a finançar-se en els mercats, com ha demanat Andalusia, perquè aquestos tindran més en compte el creixement econòmic sostingut que el deute en ell mateix.

Doménech ha volgut “posar en valor el que ha significat el Fondo de Liquiditat Autonòmica (FLA) per a la Comunitat Valenciana”, així com per a altres parts de l’estat espanyol. Segons Doménech, el FLA ha permés finançar el creixement amb interesos baixos, la qual cosa “ha beneficiat tothom”.

Comparteix

Icona de pantalla completa