Diari La Veu del País Valencià
Puig insisteix que si Puerto Mediterráneo compleix la legalitat i és sostenible tindrà el beneplàcit del Consell

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha insistit que si el projecte de Puerto Mediterráneo a Paterna (València) compleix la legalitat i és sostenible “tindrà els beneplàcits d’un govern que garanteix la seguretat jurídica”. Si no és així, ha puntualitzat, “no els tindrà, com no els ha tingut fins a aquest moment”.

Així ho ha assenyalat Puig en la sessió de control d’aquest dijous en resposta a una pregunta parlamentària formulada pel síndic de Podem, Antonio Estañ, sobre si el projecte de Puerto Mediterráneo a Paterna és “compatible” amb el “canvi de model que s’espera del govern del Botànic.

Estañ ha subratllat que alguns informes apunten al fet que el model que representa aquest projecte ha “fracassat” i “no crearà ocupació ni afavorirà l’entorn, sinó que el destruirà”. Així mateix, ha negat que es vulga redundar en un benefici per als valencians i ha afirmat que servirà per a “augmentar els comptes d’aquesta multinacional”.

Sobre aquest tema, Puig ha assenyalat que “cap projecte en concret defineix una economia” i, en aquest sentit, ha defensat que el Consell està “totalment compromés” amb la transformació del model econòmic del País Valencià al costat de les forces econòmiques i sindicals.

“Tots els projectes que complisquen la legalitat corresponent tenen cabuda en una comunitat que garanteix la seguretat jurídica”, ha reivindicat per a assenyalar que sempre “a través del diàleg amb les administracions i la societat civil”.

Ha recordat que l’expedient de Puerto Mediterráneo es va iniciar en 2012 i, malgrat que es va tramitar com una Actuació Territorial Estratègica (ATE), “el projecte feia tres anys que estava sobre la taula de la Generalitat”. “Aquest Consell va haver de resoldre l’expedient ajustant-se a la realitat”, ha indicat per a assenyalar que els informes en aquell moment eren negatius, per la qual cosa ha defensat que es va prendre “la decisió adequada” en aquell moment de rebutjar la construcció d’aquest macrocentre comercial.

No obstant açò, ha puntualitzat que ara hi ha un nou procés perquè la promotora ha plantejat un nou projecte per a adaptar-se a la legalitat i solucionar les deficiències inicials. En aquest sentit, ha explicat que la Conselleria d’Obres Públiques s’ha reunit amb els promotors i l’Ajuntament de Paterna i ha traslladat les vies legals que existeixen per a poder analitzar-ho.

“Sempre obert al diàleg”

“Aquest Consell estarà sempre obert al diàleg amb les empreses que vulguen invertir a la Comunitat Valenciana, però sempre complint amb la legalitat”, ha incidit el president, per a qui allò “fonamental” és “que es complisca la legalitat i que siga un projecte sostenible”. “Si és així tindrà els beneplàcits d’un govern que garanteix la seguretat jurídica, i si no és així, no els tindrà, com no els ha tingut fins a aquest moment”, ha puntualitzat.

Puig ha defensat que ara s’està en transició econòmica de la “especulació a la innovació” i, per açò, ha valorat que al País Valencià ha augmentat la inversió estrangera i empreses com Ratler o Ford han apostat per la regió; a més, “s’ha superat l’embós” que hi havia en Parc Sagunt.

Comparteix

Icona de pantalla completa