Diari La Veu del País Valencià
El Consell esborra dels comptes de Projectes Temàtics el centre fantasma de Convencions de Castelló

El ple del Consell ha aprovat una operació en dos fases per a netejar els comptes de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) de tots els actius ficticis o sobrevalorats que s’arrossegaven de l’etapa de l’anterior executiu. Una vegada aconseguit això es vol restablir l’equilibri patrimonial de l’empresa pública amb la finalitat que puga regularitzar la seua situació i seguir en la línia actual com un instrument útil per a l’economia de la Comunitat Valenciana. Entre els “pufos” de la SPTCV s’inclou el Centre de Convencions de Castelló, dissenyat per l’arquitecte Santiago Calatrava, o la Ciutat de la Llengua.

Segons ha explicat la vicepresidenta Mónica Oltra, la mesura ha permés aflorar l’autèntic valor dels actius de l’entitat i aconseguir, per primera vegada en els últims 8 anys, l’aval de l’auditor. En un primer acord, el Consell ha aprovat els comptes de la SPTCV corresponents a 2016, que han sigut reformulats per l’entitat per a ajustar el valor real dels actius que componen el balanç. En concret, aquests actius estaven estimats en 278,1 milions d’euros per l’anterior executiu, quan en realitat només valen 91,6 milions. D’aquesta forma, l’actual Consell ha hagut de traure del balanç de la societat 186,5 milions d’euros que constituïen un valor fictici per a adaptar els comptes a la realitat patrimonial.

Les diferents empreses auditores que han assumit aquesta tasca no havien pogut emetre una opinió sobre els comptes de la SPTCV des del 2010. La principal causa era que els estats financers de la societat no reflectien la realitat patrimonial o, almenys, no hi havia evidències que així ho determinaren, ha explicat la vicepresidenta.

224.000 euros en projectes “fantasma”

Així, Oltra ha lamentat que el govern del Botànic ha d’arreglar “la ruïna en diferit” i els “empastres” de l’anterior Consell, que quan donava de baixa un projecte de la SPTCV no ho traslladava als comptes. Com a exemple, en l’operació de sanejament s’han donat de baixa del balanç l’Esfera Armilar i la Ciutat de les Llengües, dos projectes “fantasma” llançats i descartats fa anys per l’anterior executiu, encara que seguien figurant com a part del patrimoni de l’entitat, amb un valor de 34.482,76 euros i 190.068 euros, respectivament. Aquestes xifres corresponen al cost dels treballs, estudis o projectes realitzats. Han passat a valorar-se en 0 euros.

El mateix ha ocorregut amb projectes que l’anterior Consell va iniciar o el disseny dels quals va encarregar i després va enterrar, tals com el Centre Cultural de Benidorm (valorat en 19,2 milions), el Palau de Congressos d’Alacant (2,79 milions, bàsicament la redacció del projecte), el Centre de Convencions de Castelló (3,12 milions, dels quals 2,7 milions són el cost del projecte i maqueta), el Parc de Sant Vicent del Raspeig (234.692 euros) i altres projectes amb una estimació global de 562.288 euros. Tots aquests han sigut valorats ara en zero euros, si bé en alguns casos, com en el del Centre Cultural de Benidorm, quan es reinicien les obres i per indicació de l’auditor es desbloquejarà la deterioració aplicada en aquest moment.

En total, el balanç contenia actius amb un valor de 108,3 milions, quan en realitat només valen 30,1 milions. D’aquesta forma, el Consell ha hagut de traure del balanç de la SPTCV 78,1 milions que l’anterior executiu va incloure i que constituïen un valor fictici.

Al mateix temps, el balanç de la SPTCV contenia també altres situacions que constituïen incerteses que impedien a l’auditor emetre una opinió sobre els comptes. Entre elles, el valor de la Ciutat de la Llum, xifrat en 123 milions d’euros i que ha passat a ser de 61,5 milions, la meitat. Aquesta xifra, calculada per un taxador, equival al que seria el cost de reposició, és a dir, el de tornar a construir alguna cosa similar a la Ciutat de la Llum (valor de terrenys i edificacions). Açò ha suposat un deteriorament de 61,5 milions. També constituïa una greu incertesa l’eventual cobrament per part de la SPTCV del préstec que aquesta signatura va concedir a l’Aeroport de Castelló en l’anterior etapa i que ascendeix a 46,8 milions. El préstec s’ha extret del balanç de la SPTCV íntegrament.

Repercussions en l’equilibri patrimonial

En una segona fase dins de l’operació de depuració dels comptes de la SPTCV, el govern valencià ha aprovat una aportació de socis als fons propis de la SPTCV, sense que aquesta mesura supose cap desemborsament econòmic. La injecció comptable, que és de 191,2 milions d’euros, tècnicament ha sigut possible perquè la SPTCV manté deutes amb la Generalitat com a conseqüència de l’assumpció de deute comercial o subrogació de deute financer a través del FLA.

Aquest endeutament, com ha succeït amb altres operacions recents de capitalització de deute d’empreses públiques, no incrementa la càrrega financera de la Generalitat, ja que el Banc d’Espanya ja la té comptabilitzada.

Comparteix

Icona de pantalla completa