Diari La Veu del País Valencià
Hisenda i els municipis demanen més marge per a la devolució dels préstecs per a pagar sentències

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) han acordat sol·licitar al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública que amplie el termini d’amortització dels préstecs sol·licitats pels ajuntaments per a fer front a sentències judicials. L’objectiu d’aquesta mesura és alleujar la càrrega financera que suporten les entitats locals i facilitar el manteniment dels serveis públics essencials que presten, cosa especialment important en l’actual context economicofinancer.

La reclamació la traslladaran de forma conjunta mitjançant un escrit al govern estatal el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el president de la FVMP, Rubén Alfaro. Soler i Alfaro han coincidit en la difícil situació financera que viuen alguns ajuntaments per les obligacions econòmiques que tenen derivades de diverses sentències judicials fermes. Aquesta situació, com a conseqüència de les restriccions a l’endeutament, els impedeix concertar operacions de préstec amb la finalitat de poder complir amb les obligacions derivades de sentències fermes. Per aquest motiu, es veuen obligats a acudir al Fons de Finançament a Entitats Locals (FFEL) del Ministeri d’Hisenda. Aquesta línia preveu, entre altres mesures, la formalització de préstecs per a fer front a decisions judicials.

El termini d’amortització d’aquests préstecs està fixat en 10 anys, però l’elevat import d’algunes de les sentències no permet complir amb aquestos terminis de devolució o porta a “l’autèntica asfíxia” les finances locals. Per això, Soler i Alfaro s’adreçaran al ministeri per a sol·licitar una ampliació del període de devolució. Per al conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, “els ajuntaments són les administracions més properes als ciutadans i, en aquest sentit, dels serveis públics que presten depén la vida quotidiana de molts valencians”. “Per això és important garantir la seua autonomia econòmica i financera”, ha indicat el conseller.

Comparteix

Icona de pantalla completa