Diari La Veu del País Valencià
Els Jardins del Túria i la Malva-rosa, els espais verds preferits pels veïns de València

Els Jardins del Túria són l’espai verd de la ciutat de València del qual més ús en fan els seus habitants, un 22,9%. Més de 16 punts el separen de la segona opció: el Parc de la Capçalera, que suma el 6,2% dels usuaris dels parcs urbans. En el rànquing el segueixen els Jardins del Real, també coneguts com a Vivers, amb un 5,1%.

Així ho recull la tercera onada del Baròmetre Municipal elaborat per l’Ajuntament de València d’aquest mes de febrer, centrat en les qüestions mediambientals.

Pel que fa a les platges, la Malva-rosa és la que més veïns atrau. Igual que passa amb els Jardins del Túria, aquesta platja encapçala de manera destacada el rànquing. El 61,9% dels usuaris de les platges urbanes trien aquesta com a primera opció, seguida de Les Arenes-El Cabanyal-Llevant, amb un 16,4%. Açò suposa un 45,5% de diferència. Més residuals són els resultats de Pinedo (9,9%) i el Saler (9,3%).

Platja de la Malva-rosa rep anualment el 62% dels veïns de la ciutat. / DIARI LA VEU

Així i tot, hi ha aspectes de les platges que els enquestats consideren que necessiten una millora important. La neteja a la Malva-rosa i Les Arenes-El Cabanyal-Llevant amb un 32,7% i 36,2% respectivament centren la major part de les qüestions a solucionar. Al Saler, per contra, les principals demandes són l’augment de serveis, com ara els banys i les dutxes (33,9%) i el transport (15,7%).

Pel que fa a la qualitat de l’aigua, el 31% dels usuaris Les Arenes-El Cabanyal-Llevant creu que s’ha d’avançar en aquest assumpte, mentre que en el cas dels banyistes de la Malva-rosa el percentatge descendeix fins al 26%.

Notable alt per als parcs i jardins

L’afluència als parcs i als jardins de València és bastant important: un 76,7% dels habitants hi van, dels quals, quasi el 40% reconeix fer-ho diàriament per a caminar, jugar amb els xiquets, passejar als gossos i descansar, principalment. Els residents dels districtes que més acostumen a gaudir d’aquestos emplaçaments són Algirós (99.2%), l’Olivereta (91,3%) i Patraix (86,2%). No passa així amb els Camins al Grau (57,3%) i els Pobles del Nord (53,5%), que redueixen pràcticament a la meitat aquestes xifres.

Encara que hi ha una bona valoració general de les zones verdes –un 7,5 sobre 10 de puntuació mitjana–, més de la meitat dels enquestats (el 50,5%) creu necessari realitzar treballs per a dotar-les de millors instal·lacions. D’aquestes, les més sol·licitades són els espais per a jocs infantils (13,8% dels enquestats), per als gossos (13,7%) i el mobiliari (7,4%). A més, segons indica el 21,4% dels veïns, calen més actuacions de neteja, .

Multes per a corregir els comportaments incívics

L’anterior baròmetre de la ciutat reflectia que la neteja era la principal preocupació dels veïns. En l’enquesta de febrer, l’Ajuntament ha preguntat quina és la millor opció per a solucionar-ho. El 39,3% de les persones preguntades creu al respecte que és convenient augmentar el personal de neteja, mentre que el 32,8% prioritza educar i conscienciar la ciutadania per a embrutar menys.

Ara bé, quan el consistori pregunta què hauria de fer per a millorar els comportaments incívics de la ciutadania pel que fa a la neteja de la ciutat, quasi la meitat dels enquestats (44,8%) opta per penalitzar amb multes i sancions els infractors.

La qualitat de l’aire és l’aspecte mediambiental que més preocupa a nivell local . / DIARI LA VEU

Preocupacions mediambientals

Quant a altres assumptes mediambientals que desperten l’interés en els ciutadans de València es troba, primerament, la qualitat de l’aire (44%), seguida dels efectes del canvi climàtic (38,%), la producció de residus (37,7%), la qualitat de l’aïgua de consum (28,6%), el consum d’energia (28,1%) i la contaminació del mar, platges i l’Albufera (27,7%).

Les propostes d’actuació municipal més valorades en aquest sentit són les d’incrementar els espais verds a València, fomentar l’ús d’energies renovables, fer campanyes d’informació sobre consum sostenible i augmentar la inversió en vehicles de transport públic menys contaminant.

Comparteix

Icona de pantalla completa