Diari La Veu del País Valencià
El cicle de bandes a les Arts s’adapta als grans formats operístics per a acomodar-se a la programació

El proper 25 de març començarà una nova edició del cicle ‘Les bandes a les Arts’ amb sis concerts repartits en tres dates diferents i uns programes vinculats a les peculiaritats de la programació operística del coliseu valencià. Així ho van anunciar aquest dimecres la Federació de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana (FSMCV), el teatre d’òpera i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports en un comunicat on informaven que finalment el conveni signat per l’exintendent del teatre, Davide Livermore, i l’ens federatiu perquè les agrupacions musicals tingueren cabuda dins de les Arts començarà, tot i que amb un mes de retard, a partir del mes de març.

Com a principal novetat i per a mantindre així un discurs artístic coherent amb l’activitat principal del teatre d’òpera, per tal que el cicle tinga cabuda dins del coliseu, les bandes que han volgut participar han hagut de presentar un projecte de concert que mantiga vincles musicals amb els títols d’òpera que ha programat les Arts per a aquesta temporada. ‘Les bandes a les Arts’ tindrà aquest any tres dates en el calendari: 25 de març, 15 d’abril i 3 de juny, on se celebraran dos concerts per dia (el primer a les 10 hores i el segon a les 12.30 hores) amb la participació de dues bandes diferents amb el seu programa concret.

El cicle havia de començar en febrer, però, tal com va informar Diari La Veu el passat mes de desembre, la FSMCV denunciava que no s’havia avançat pel que fa a la presència de les bandes al teatre d’òpera de la ciutat del Túria, malgrat que s’havia signat un acord el 29 de març de 2017 entre la federació i l’exintendent Davide Livermore. El president de l’ens federatiu denunciava aleshores que “fins ara no s’ha realitzat pràcticament cap moviment” en aquest sentit.

La participació de les bandes de música al Palau de les Arts es va iniciar amb l’expolític del PPCV, Serafín Castellano. Aleshores les societats musicals s’apuntaven en un llistat i es feia un sorteig. Aquells concerts acabaven esdevenint una quota de folklorisme musical dins d’un gran edifici dedicat a les grans òperes. Posteriorment, amb el cessament de Helga Schimdt i el nomenament de Livermore com a responsable del coliseu, les bandes que actuaven a l’Auditori de la planta 11 del complex ho feien per designi de la direcció artística. Ara, però, tant des de la FSMCV com des de les Arts ressaltaven a aquest diari que la selecció de les sis bandes es va efectuar a través d’una comissió –integrada per representants de les Arts i de la federació– que va valorar les propostes de programa que havien de mantindre, com a condició sine qua non, un vincle programàtic amb les òperes que es representen a les sales del coliseu durant aquest any.

Des de la FSMCV i les Arts va mostrar-se altament satisfets per la qualitat artística dels projectes presentats. Així, Rodríguez emfatitzava el “nivell molt alt” dels sis programes elegits amb un contingut vinculat a les òperes. Una opinió que també van subratllar des del coliseu d’òpera, des d’on es van manifestar sorpresos per la espectacularitat dels concerts que es podran gaudir a l’Auditori amb entrada gratuïta mitjançant invitació que es podrà arreplegar a l’hora d’obertura de la sala fins a completar l’aforament.

Objectiu: de 3 a 20 concerts

Amb un pressupost de 60.000 euros per a dur endavant les ‘Bandes a les Arts’, des de la federació sostenen que no renuncien al fet que el cicle assolisca 20 actuacions, que és la proposta inicial que va traslladar des d’un primer moment el col·lectiu federal. Això no obstant, van valorar positivament que finalment es desencallara l’últim acord, encara que “no renunciem a tindre més concerts i pressupost” en un futur immediat.

Els concerts no seran programes amb un tarannà tradicional sinó que passen a ser espectacles de gran format amb posades en escena innovadores que requereixen, segons les obres, d’actors, ballarins i videoprojeccions o estar vinculades amb el cinema, tot seguint com a fil conductor les òperes de la temporada com ara al voltant de l’obra de Händel, Wagner, Verdi i Bernstein.

Concerts

Els dos concerts inaugurals del dia 25 de març comptaran amb l’actuació de la Societat Musical la Lira Castellonera amb direcció de Beatriz Fernández, que interpretarà un programa al voltant de la música teatral de Verdi i Bernstein, de qui aquest 2018 es commemora el centenari del seu naixement; mentre que la Societat Musicals d’Amics de la Música i la Dansa d’Oriola actuarà per primera vegada a les Arts amb l’arranjament del Nabucco de Franco Cesarini, la Fantasia de concert per a clarinet i banda sobre el tema del Rigoleto de Luigi Bassi, la Missa Brevis de Jacob de Haan, fragments del Rèquiem de Mozart i peces de Robert Prizeman, que inauguren el 25 de març el cicle.

El cicle continuarà el 15 d’abril amb l’actuació de la Societat Musical la Pau de Sant Joan d’Alacant i la Unió Musical l’Aurora d’Albatera. El concert de clausura serà el 3 de juny amb la participació de la Primitiva de Llíria i la Societat Musical Música Jove de Benimaclet.

Comparteix

Icona de pantalla completa