Diari La Veu del País Valencià
La manifestació de la Diada del 25 d’abril conclourà amb la inauguració del carrer dedicat a Guillem Agulló

La Diada del 25 d’abril d’aquest any estarà marcada per la commemoració del 25 aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló i la inauguració del carrer que durà el seu nom a la ciutat de València.

Així, la Diada se celebrarà el dissabte 21 d’abril i comptarà amb dos esdeveniments principals: en un primer lloc, la tradicional manifestació que s’iniciarà a les 18 hores a la plaça de Sant Agustí sota el lema de ‘País Valencià, un país obert’ per tal de reflectir la voluntat de fer del territori “un exemple de convivència i respecte” i, en segon lloc, l’homenatge a Guillem Agulló al passeig de Vivers que durà el seu nom i del qual s’aniran donant a conéixer detalls pròximament.

El secretari, d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) –entitat organitzadora de la mobilització–, Toni Gisbert, espera que no hi haja cap episodi de violència semblant als que es van produir durant la manifestació del passat 9 d’Octubre. “Eixa violència és molt minoritària i marginal, no té res a veure amb la de fa 30 anys”, expressa Gisbert, qui ha afegit que “ja hem demanat una reunió amb delegació del govern i esperem que no es repetisca eixa deixadesa de responsabilitat”.

D’aquesta manera, 25 anys després del seu assassinat, Guillem Agulló tindrà un espai urbà amb el seu nom a la ciutat de València. Aquest era l’objectiu de la campanya iniciada per ACPV i altres entitats ara fa gairebé dos anys per tal que es realitzara un reconeixement públic i explícit a la figura d’Agulló i a altres víctimes de crims d’odi i intolerància.

Aquest passat dijous, l’Ajuntament de València va fer públic que seria el passeig central de Vivers l’emplaçament escollit. El secretari d’ACPV, Toni Gisbert, encara que ha mostrat satisfacció pel fet, ha puntualitzat que “sí que haguérem preferit un carrer més cèntric o emblemàtic”. A més, ha assenyalat que aquesta aprovació ha tingut lloc en un context “especial”, per ser el 25 aniversari de l’assassinat del jove de Burjassot, per la proximitat a la Diada del 25 d’abril i per la situació política actual: “Hi ha una emergència preocupant a l’estat espanyol i a Europa d’ideologies d’odi, discriminació i violència que ens preocupa i que pensem que no correspon a la realitat d’una societat com la valenciana, que és plural, diversa i tolerant”, ha explicat.

Gisbert ha posat com a exemple d’açò el grup de treball que s’ha format tant al voltant de l’organització de la Diada del 25 d’abril, com de la campanya per a dedicar-li a Guillem Agulló un espai urbà i del qual en formen part associacions com Lambda, Plataforma contra la Islamofòbia, la Comunitat Israelita de València, la Comissió d’Ajuda al Refugiat CEAR-PV, la Federació Maranatha d’Associacions Gitanes, Ververipén Rroms por la Diversidad, Movimiento contra la Intolerancia i Calcsicova.

Comparteix

Icona de pantalla completa