Diari La Veu del País Valencià
La Mutant, el TEM, Vivers i la plaça de l’Ajuntament: València ja té el seu festival de circ amb quatre pistes i una carpa

València ja té el seu festival de circ. Tindrà caràcter internacional i una durada de quatre dies en què fins a díhuit espectacles ompliran la ciutat de malabars, acrobàcies i contorsions. De fet, el primer certamen públic dedicat al circ s’anomena Contorsions i naix amb el propòsit de posar a l’abast de la ciutadania, al carrer, a les sales i a la carpa, el talent i el bon moment pel qual passa la creació local.

El primer Festival Internacional de Circ de València –que no és l’únic, ja que la ciutat també acull Voramar als poblats Marítims– parteix de l’impuls que vol aplicar l’Ajuntament de València a la disciplina, ja que la ciutat del Túria ja és a hores d’ara “una potència en música, òpera i teatre”, va incidir aquest dimarts, durant la presentació de Contorsions, l’alcalde Joan Ribó. El fet que el certamen tinga, com els grans circs televisius, quatre pistes repartides per distints punts de la ciutat –el jardí de Vivers, la plaça de l’Ajuntament, la sala La Mutant i el Teatre el Musical– respon a la idea de “descentralitzar” l’oferta cultural, talment com s’han plantejat altres projectes culturals com Cultura als Barris, Música als Barris i les Arts Volant, va explicar Ribó.

L’organització compta amb el suport de la Regidoria d’Acció Cultural que dirigeix Maria Oliver, des d’on s’ha treballat braç a braç amb el sector per a impulsar des del 5 al 8 d’abril el primer festival públic de la ciutat i conjuminar dins de la programació els professionals valencians i les companyies internacionals on destaca, entre d’altres, l’espectacle L’últim bufó de Leo Bassi, que es podrà veure a La Mutant. La sala de Las Naves reobri les seues portes després de tres anys de legislatura per a començar a funcionar com a espai escènic i s’estrena amb algunes de les propostes que integren la programació del festival circense.

El festival internacional de circ té un pressupost per a aquesta primera edició de 85.000 euros. / DIARI LA VEU

Amb un pressupost de 85.000 euros, Contorsions tindrà una carpa instal·lada als jardins de Vivers a càrrec de la companyia Baraka Cirque. La programació contempla espectacles familiars i d’altres adreçats a un públic adult acostumat a gaudir del circ, va explicar César García, representant de l’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV). García va incidir que aquest festival “calia” perquè “hi ha una generació del circ que va marxar a formar-se a Madrid i Barcelona, i encara que alguns s’hi van quedar a treballar, ara ha tornat molta gent”. A més, el responsable del col·lectiu gremial va posar de relleu els esforços institucionals per a dignificar el circ i posar-lo al mateix nivell que altres disciplines de les arts escèniques.

El circ és una bona eina per a atraure nous públics, segons va explicar un dels fundadors de la companyia Finestra Nou Circ. Les arts cicenses prenen el carrer i també les sales i, encara que el País Valencià va començar a prendre consciència després que altres territoris, “ací estem fent ara un segell potent”, tot i que “veníem molt endarrerits, però s’estan fent bé les coses”, va reconéixer l’artista.

Companyies locals i internacionals

Contorsions combina propostes locals amb altres d’internacionals, amb horaris matinals i nocturns en quatre punts de la ciutat (La Mutant, Vivers, el TEM i la plaça de l’Ajuntament) durant quatre dies (del 5 al 8 d’abril).

La companyia Los Galindos durà Udul al TEM el 5 d’abril, mentre que Baraka Cirque inaugurarà la carpa de Vivers amb un espectacle multidisciplinar. El dia acabarà a la plaça del Rosari amb la companyia la Banda de Otro i l’espectacle Yee-Hau.

A partir de les 11 hores, el 6 d’abril hi haurà taller de circ per a tota la família a la plaça de l’Ajuntament i, posteriorment, Cia Project durà l’espectacle d’acrobàcies Collage al cor de la ciutat. De vesprada, La Mutant acollirà La cosa de la companyia Claudio Stellato, mentre que a les 23 hores la plaça de l’Ajuntament podrà veure Violeta, de Col·lectiu la Persiana, i Valkirias, de Sandra Milian Szenica.

L’Associació de Professionals del Circ proposa una marató de circ a la plaça de l’Ajuntament el 7 d’abril i el TEM acollirà Soterrani còsmic de la Cia Nou Barris/Los Corderos. APCCV celebrarà a les portes del consistori la Gala del Circ Valencià (23 hores) i el dia acabarà amb el concert de La Trocamba Matanusca.

Diumenge 8 d’abril començarà amb les Olimpíades de circ per a tots, a la plaça de l’Ajuntament; després serà La Finestra Nou Circ qui presentarà l’espectacle Memphis Rock & Circ. La Mutant serà l’escenari per a gaudir de L’últim bufó de Leo Bassi. La sala de Las Naves acollirà les darreres propostes d’aquesta primera edició del festival amb el concert de Rumbamazigha i la sessió de la discjòquei Miss Yuls.

La programació indica que la companyia MC durà l’espectacle Les B-Zones a tot arreu i a totes hores durant el festival.

L’escola de circ abans de 2019

Per una altra banda, Oliver va afirmar que s’espera que l’escola municipal de Circ que ha d’acollir Las Naves i que es va anunciar en novembre de 2017 s’inaugure abans que acabe la legislatura, ja que a hores d’ara s’estan duent a terme les obres de rehabilitació de l’espai.

Això no obstant, per a la programació del primer trimestre de La Mutant s’han destinat 70.000 euros i la Regidoria no preveu contractar més personal del que ja disposa perquè entre en funcionament amb continuïtat l’espai. Oliver va indicar que s’han plantejat ja els plecs per a contractar personal en el departament de comunicació i tècnics de sala per als dos espais de Las Naves; tanmateix, va afegir que “si calguera personal de programació es traurà a través de contractes menors”, ja que no es contemplen noves incorporacions, en cas que fóra necessari s’optaria per aquesta mesura fins que es publicara el plec corresponent.

Comparteix

Icona de pantalla completa