Diari La Veu del País Valencià
El Jutjat d’Aigües d’Oriola, cap a la declaració de Patrimoni de la Humanitat
RedactaVeu / València

El portaveu socialista de Medi Ambient en Les Corts, Francesc Signes, ha mostrat la seua satisfacció per la unanimitat aconseguida en el Parlament valencià perquè el Consell de la Generalitat es dirigisca al Govern de l’Estat espanyol amb l’objectiu que inicie els tràmits necessaris per a la declaració de Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola i Pobles del seu Marc.

Aquesta proposta, que s’ha aprovat hui en el ple de Les Corts, l’havia presentat el PSPV a través d’una esmena a la proposició no de llei del PP que demanava el reconeixement del caràcter de Tribunal Consuetudinari al citat jutjat oriolà.

Signes ha destacat que aquest tribunal del Baix Segura mereix el mateix reconeixement internacional que el Tribunal de les Aigües de València i el Consell d’Homes Bons de Múrcia, reconegut des de l’any 2009. Sobre aquest tema, ha recordat que tots dos reconeixements van ser proposats pels seus governs autònoms, per la qual cosa ha insistit a reclamar-ho també per al Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola i Pobles del seu Marc que, segons ha reiterat, és “una institució secular, base de la nostra cultura i emblema de les nostres arrels” i que, com els altres dos tribunals citats, “realitza el treball tan important de repartir un bé tan escàs com és l’aigua”.

Senya d’identitat

A més, el parlamentari socialista ha subratllat que aquest jutjat privatiu comparteix amb el Tribunal d’Aigües de València estar assentat en una zona mereixedora, junt amb la de València, de ser declarada patrimoni de la Humanitat.

Així, ha remarcat que “resulta inqüestionable que l’horta del Baix Segura constitueix un agrosistema i un paisatge socieconòmic i mediambiental producte de l’esforç de segles”, al mateix temps que ha subratllat “la relació històrica de moltes generacions que integren, a més, un conjunt harmoniós de valors i elements econòmics, culturals i ambientals de vital importància per a la comarca i el territori valencià en el seu conjunt”. I ha assegurat que aquest jutjat també és de “un enorme valor per a la nostra identitat com a poble”.

Singularitat de l’Horta del Segura

Sobre la singularitat de l’Horta del Segura, Signes ha recordat que està reconeguda en molts informes i estudis des de diferents contextos i àmbits, nacional, autonòmics i europeu. Així, ha posat com a exemple que l’Agència Europea de Medi Ambient considera que només existeixen cinc espai similars en tot Europa, a més del jutjat privatiu, un d’ells l’horta de València.

Finalment, el diputat ha insistit que el jutjat d’Oriola “té igual o més antiguitat, les mateixes funcions i similars procediments que el Tribunal d’Aigües de València i el Consell d’Homes Bons de Múrcia”, per la qual cosa ha reiterat, “mereix el mateix reconeixement”.

Comparteix

Icona de pantalla completa