Diari La Veu del País Valencià
ERC, disposada a dialogar sense condicions prèvies amb el govern espanyol

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) està disposada a dialogar amb el govern de Mariano Rajoy i considera que “cal seure en una taula” per a poder “parlar de tot”. L’adjunt a la presidència del partit, Pere Aragonès, és partidari d’un diàleg “sense apriorismes ni condicions prèvies”, tot i que per facilitar-lo i que siga “honest” reclama “alliberar els presos i retirar acusacions”. Així ho ha afirmat en una entrevista d’aquest diumenge a La Vanguardia, on ha valorat que “no té sentit tornar a plantejar una investidura de Puigdemont” si no es torna a presentar com a candidat.

Per al secretari d’Economia, el més urgent és formar govern, i l’expresident podria ser “una peça més des d’on es puga fortificar la defensa dels drets i les llibertats”. En aquesta línia, opina que l’objectiu de la negociació amb l’Estat s’hauria de centrar en com es respecten “els drets i les llibertats civils i polítiques” i “la voluntat democràtica dels catalans”.

Aragonès planteja una “nova estratègia independentista” que treballe per a aconseguir “majories consolidades i inapel·lables” i “no només del 50%”. L’adjunt a la presidència d’ERC creu que això seria suficient per a un referèndum acordat, però que ara no es dóna aquesta situació. A més, defensa que cal recuperar les institucions i l’autogovern, “guanyar suports internacionals” i “enfortir la societat civil”. També aposta per “fer aliances més àmplies” i es mostra optimista perquè “hi ha formacions que s’hi han mostrat disposades”. Segons Aragonès, això pot ajudar a “provocar la negociació amb l’Estat”.

“No renunciarem al referèndum i a la independència”, ha avisat el dirigent d’ERC, tot i que creu que “l’objectiu no és aconseguir la república en una tarda, sinó que es consolidi”.

Investir Puigdemont

Per la seua banda, l’expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas ha assegurat que “tothom sap que en aquest moment investir Carles Puigdemont al Parlament comportaria obrir més processos penals contra més persones”.

“El que s’ha de valorar és si això en aquest moment val la pena després de tenir tanta gent fora del país, a la presó o en processos per la via penal o no cal i ara cal rearmar les forces i tornar a plantar cara i tirar endavant”, ha explicat Mas en una entrevista aquest diumenge al programa Via lliure de RAC1.

L’expresident català ha insistit que Puigdemont té “tota la legitimitat per ser investit” perquè té la majoria parlamentària: “És una evidència total, però a vegades la legitimitat no s’imposa a curt termini”, ha assegurat. Mas ha defensat que formar govern i investir un president no ha de ser “incompatible” amb reclamar “legitimitat” i “seguir lluitant”.

L’expresident català ha augurat també que la situació es pot capgirar si es fan “les coses bé” però ha avisat també que no serà “en els propers sis dies o sis mesos” i ha afegit que tot plegat requerirà “constància i molta intel·ligència política”.

Comparteix

Icona de pantalla completa