Diari La Veu del País Valencià
Treball i lloguer per 50 euros: l’antídot de Portell contra el despoblament

Un lloc de treball i un lloguer de 50 euros al mes per un habitatge és l’oferta de l’Ajuntament de Portell (els Ports) per a atraure famílies amb fills en edat escolar que vulguen iniciar una nova vida en aquest poble amb 200 habitants i salvar així la seua escola.

Més de vint famílies de les demarcacions de Castelló i València, i també d’altres parts de l’estat espanyol, com Cantàbria, Galícia i Madrid, han mostrat el seu interés per l’oferta i aquest dimarts diverses d’elles han visitat el poble per a conéixer-lo en primera persona.

També acaben d’iniciar-se les entrevistes a les famílies candidates per part del consell escolar i el consistori i, segons ha explicat a EFE l’alcalde de Portell, Álvaro Ferrer, després de realitzar les sis primeres de les catorze previstes, aquestes van “per molt bon camí”. “Hi ha diverses famílies que compleixen els perfils i la veritat és que serà difícil haver de dir que no a algunes d’elles”, ha reconegut.

De moment el poble pot oferir set llocs de treball i disposa de tres habitatges, segons Ferrer, qui assenyala que perquè aquesta solució siga duradora en el temps “seria necessari que almenys dues famílies vulguen quedar-se”.

L’aulari de Portell pertany al Col·legi Rural Agrupat (CRA) Celumbres, al costat dels de Cinctorres i Castellfort, i en ell estudien en l’actualitat set alumnes. La ràtio per al pròxim curs es queda en quatre escolars, “dos parelles de germans”, i als seus pares se’ls va plantejar el dubte sobre “si deixar-los o no en l’escola seria una bona alternativa en ser tan pocs en l’aula”, expliquen des de l’Ajuntament.

El centre podria seguir obert amb els quatre, però després de la incertesa que s’obria per a les famílies el consistori de Portell va pensar a llançar una crida a futurs pobladors amb fills en edat escolar, a canvi d’una ocupació i un lloguer de 50 euros al mes, la diferència del qual assumiran les arques municipals.

La primera alternativa a què ha recorregut Portell per a oferir un lloc de treball ha sigut la de demanar “totes les ajudes que han eixit en matèria d’ocupació” per part de les diferents administracions públiques, des de la Generalitat a la Diputació de Castelló.

Amb elles es preveu aconseguir set ocupacions, encara que de caràcter temporal, per la qual cosa l’ajuntament de la localitat confia que siga la indústria tèxtil local i els projectes municipals en marxa, així com la instal·lació d’una xarxa de calor domiciliària que requerirà personal per al seu manteniment, els que acaben assentant els llocs de treball a llarg termini per als nous veïns de Portell.

Comparteix

Icona de pantalla completa